Antena 3 CNN Economic Biz News Mâncarea românească, din ce în ce mai apreciată de... străini. Datele care arată că România vinde tot mai mult peste graniţă

Mâncarea românească, din ce în ce mai apreciată de... străini. Datele care arată că România vinde tot mai mult peste graniţă

Mâncarea românească, din ce în ce mai apreciată de... străini. Datele care arată că România vinde tot mai mult peste graniţă
de O.P.    |    17 Mar 2014   •   05:53

Mâncarea românească este tot mai apreciată de străini. Asa se face că România vinde tot mai multe produse agroalimentare peste granită. După multi ani în care balanţa comercială a fost pe minus, în 2013 valoarea exporturilor a depăsit cu peste 300 de milioane de euro importurile.

Străinii vor mâncare românească. Anul trecut România a vândut peste granită produse agroalimentare în valoare de peste cinci miliarde de euro. Suma importurilor, însă, a fost de doar 4,7 miliarde de euro.
Asa se face că în 2013 excedentul comercial pe produse agroalimentare a fost de 324 de milioane de euro. În timp ce în 2012 a înregistrat un deficit de 745 de milioane de euro.

Grâul este principalul produs exportat. În 2013, cantitatea de grâu care a mers peste graniţă a fost dublă fată de anul 2012.

În top, urmează porumbul șsi semintele de floarea soarelui. Uleiul de floarea soarelui șsi carnea de oaie șsi capră românească au, de asemenea, succes peste granită. În 2013, România a vândut animale vii de 150 de milioane de euro.

Exportăm cantatăti mari și de carne de pasăre, zahăr, miere sau brânzeturi.

Cât despre importuri, în top rămâne carnea de porc. Anul trecut am importat 150 de mii de tone de carne de porc, mai putin cu doar 6 mii de tone fată de 2012.

×
Subiecte în articol: exporturi alimente
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close