Antena 3 Economic Biz News Marile economii ar putea porni un război valutar în 2013. Avertismentul îngrijorător al guvernatorului Băncii Angliei

Marile economii ar putea porni un război valutar în 2013. Avertismentul îngrijorător al guvernatorului Băncii Angliei

11 Dec 2012   •   13:23
Marile economii ar putea porni un război valutar în 2013. Avertismentul îngrijorător al guvernatorului Băncii Angliei
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, avertizează că, în 2013, s-ar putea porni un război valutar între marile economii. Unele state ar putea să-şi deprecieze şi mai mult monedele, în încercarea de a susţine creşterea economică, informează Wall Street Journal.

"Cred că 2013 va fi un an dificil, în care mai multe state vor încerca să-şi deprecieze monedele. O astfel de perspectivă produce îngrijorare. Vor reacţiona şi alte ţări la fel? Ce se va întâmpla?", a spus King.

În ultimii ani, marile economii au folosit devalorizarea în scopuri competitive, pentru a contracara impactul crizei. Valute importante s-au depreciat din cauza politicilor monetare relaxate şi a unor măsuri precum achiziţiile de active financiare de către băncile centrale.

Existenţa unei monede ieftine face, teoretic, ca exporturile să fie mai ieftine şi mai competitive şi ajută astfel activitatea economică.

Economia mondială are nevoie "disperată" ca statele cu surplusuri comerciale mari, precum Germania, Olanda şi China, să stimuleze cererea. Acestea state au însă puţine motive să acţioneze astfel, a spus Guvernatorul Băncii Angliei.

State precum Elveţia, Japonia şi Brazilia se confruntă cu dificultăţi în a-şi tempera aprecierea propriilor monede, astfel încât să nu piardă beneficiile aduse de exporturi, a mai declarat King.

Situaţia este agravată şi de faptul că instrumentele tradiţionale folosite de băncile centrale pentru stimularea creşterii (dobânzile scăzute de politică monetară) au fost împinse aproape de limită, a concluzionat guvernatorul.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close