Antena 3 CNN Economic Biz News Mario Draghi, preşedintele BCE: "Norii cei mai negri" ai crizei din Europa au trecut

Mario Draghi, preşedintele BCE: "Norii cei mai negri" ai crizei din Europa au trecut

Mario Draghi, preşedintele BCE: "Norii cei mai negri" ai crizei din Europa au trecut
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de N.B.    |    23 Ian 2013   •   11:56

Preşedintele Băncii Centrale Europene consideră că cea mai dificilă parte a crizei datoriilor publice din Europa este posibil să fi trecut. Mario Draghi a declarat că "cei mai negri nori" adunaţi deasupra zonei euro s-au ridicat datorită unor paşi importanţi făcuţi anul trecut, relatează Bloomberg.

"Putem începe 2013 într-o notă mai încrezătoare, în special datorită progresului important care s-a făcut în 2012", a spus Draghi în cadrul unui discurs la Frankfurt.

"Liderii Europei au recunoscut faptul că uniunea monetară are nevoie în mod complementar de uniune fiscală, uniune financiară, uniune economică reală şi, eventual, de o uniune politică la un nivel mai profund", a continuat el.

Comentariile lui Draghi indică faptul că preşedintele BCE este din ce în ce mai încrezător că cele 17 naţiuni din cadrul uniunii monetare vor ieşi din recesiune la finalul anului. El a apărat strategia BCE de a cumpăra obligaţiuni, spunând că este în conformitate cu mandatul instituţiei de a stabiliza preţurile şi nu îi ameninţă independenţa.

În privinţa creşterii economice, estimările BCE pentru zona euro arată o scădere de 0,3 procente în 2013, însă Draghi a declarat că se aşteaptă la o recuperare graduală în a doua parte a anului.

Conform preşedintelui BCE, este nevoie de răbdare. Mai multe ţări progresează în planul de a îşi readuce sub control finanţele publice şi de a face reforme structurale care să crească competivitatea.

Europa face progrese pe care mulţi analişti le considerau imposibile în urmă cu doar un an, explică Draghi, referindu-se la revista The Economist, care susţinea că Europa după modelul Statelor Unite "este dincolo de orice posibilitate".

×
Subiecte în articol: Mario Draghi zona euro
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close