Antena 3 CNN Economic Biz News Măsuri CONCRETE luate de statele aflate în aceeaşi situaţie ca România în lupta cu francul elveţian. Ce a făcut Polonia

Măsuri CONCRETE luate de statele aflate în aceeaşi situaţie ca România în lupta cu francul elveţian. Ce a făcut Polonia

Măsuri CONCRETE luate de statele aflate în aceeaşi situaţie ca România în lupta cu francul elveţian. Ce a făcut Polonia
de O.P.    |    21 Ian 2015   •   12:18

Guvernul din Polonia a propus băncilor de pe piaţa locală să adopte dobânzi negative pentru creditele ipotecare în franci, pentru a-i ajuta pe cei 500.000 de polonezi împrumutaţi în moneda elveţiană şi care au fost afectaţi de aprecierea record a francului, relatează Bloomberg.

"Le-am spus clar băncilor, iar acestea au fost de acord să ia în considerare aplicarea ratelor negative ale dobânzii. Riscul pieţei afectează atât băncile, cât şi clienţii. Clientul acceptă riscul fluctuaţiei schimbului valutar, în timp ce banca îşi asumă riscul modificărilor dobânzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finanţe.

De asemenea, premierul Ewa Kopacz a cerut autorităţilor de reglementare să verifice în ce măsură contractele de împrumut permit introducerea dobânzilor negative.

Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

Reprezentanţii mai multor bănci din Polonia, cum ar fi MBank şi divizia locală a Deutsche Bank, au anunţat încă de săptămâna trecută că sunt gata să discute termenii contractelor cu debitorii care se confruntă cu probleme din cauza aprecierii francului.

Szczurek s-a întâlnit marţi cu guvernatorul băncii centrale poloneze, Marek Belka, şi conducătorii băncilor comerciale din Polonia pentru a discuta pe tema cursului valutar.

×
Subiecte în articol: Franc elveţian
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close