Antena 3 CNN Economic Biz News Măsuri economice în 2010: Concedieri masive pentru bugetari, pensii îngheţate, mai mulţi bani pentru SRI, SIE şi SPP

Măsuri economice în 2010: Concedieri masive pentru bugetari, pensii îngheţate, mai mulţi bani pentru SRI, SIE şi SPP

Măsuri economice în 2010: Concedieri masive pentru bugetari, pensii îngheţate, mai mulţi bani pentru SRI, SIE şi SPP
Sursa foto: concedieri
04 Ian 2010   •   09:36

Anul nou nu începe bine. În încercarea de a reduce cheltuielile bugetare Guvernul trece la reduceri, iar primii sacrificaţi vor fi pensionarii. În timp ce majoritatea instituţiilor de stat sunt nevoite să reducă la sânge din cheltuieli, altele se bucură de fonduri suplimentate. Printre ele se numără serviciile SRI, SIE sau SPP.


Executivul a adoptat înaintea Crăciunului ordonanţa de urgenţă prin care se dă startul concedierilor din sectorul bugetar. Primii pe lista sacrificaţilor sunt pensionarii, care, anul acesta, nu vor mai primi nici un leu în plus. De asemenea, Executivul a decis ca pensionarii care au pensii mai mici decât limita impozabilă, adică 1.000 de lei, să nu mai beneficieze de contribuţie la asigurările de sănătate.

Tot pentru a face economie la bugetul de stat, Guverunul Boc a desfiinţat şi ajutoarele acordate familiilor de pensionari sub formă de alimente.

Veştile proaste nu se opresc aici. Conform unor surse, în proiectul legii unice a pensiilor, se cere impozitarea globală a pensiilor de stat, de la cea mai mică până la cea mai mare. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011, se arată în Jurnalul Naţional.

Nici salariaţii din sistemul bugetar nu vor scăpa de concedieri masive. La nivelul Guvernului nu a fost stabilit numărul persoanelor ce urmează să fie disponibilizate, dar se aşteaptă ca acestea să ajungă la câteva zeci de mii. Angajaţii din Ministerul Transporturilor se află printre cei vizaţi.

Pentru încadrarea în limitele bugetare, Guvernul va tăia şi din salarii. Însă, nu din toate. Există şi privilegiaţi. Printre ei se numără SRI, STS, SIE şi SPP, care au alocate fonduri mult mai generoase decât anul trecut.


Spre exemplu, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a primit cu aproape 40% mai multe fonduri ca în 2009 şi va cheltui anul acesta 466,5 milioane de lei. Şi Serviciul de Informaţii Externe se bucură de un buget mai mare 1,52% decât anul trecut. Angajaţii SIE vor avea de cheltuit 214,3 milioane de lei. Bugetul alocat Serviciului Român de Informaţii este de 1,2 miliarde de lei. Serviciul de Pază şi Protecţie va cheltui doar 135,8 milioane de lei.

Antena3

×
Subiecte în articol: bani SRI SPP SIE pensii bugetari concedieri
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close