Antena 3 CNN Economic Biz News Medvedev: Rusia nu este geloasă pe Nabucco

Medvedev: Rusia nu este geloasă pe Nabucco

Medvedev: Rusia nu este geloasă pe Nabucco
Sursa foto: medvedev merkel
17 Iul 2009   •   01:44

Rusia nu este geloasă pe proiectul de gazoduct Nabucco, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german.

?Nu suntem geloşi pe proiectul Nabucco. Să se dezvolte. Dacă ajunge gaz pe Nabucco atunci este clar că cineva are nevoie de el, dar nimeni nu mi-a arătat clar de unde va lua gaz?, declara preşedintele rus.
Proiectul Nabucco, estimat la circa 8 miliarde de euro, este menit a pompa gaz din Asia Centrală prin Turcia spre Austria şi Germania, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria, dar cel mai important ocolind Rusia.

Medvedev a subliniat că Rusia este în favoarea unor livrări diversificate de energie pe baza contractelor actuale.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel a descris ca fiind strategic gazoductul Nord Stream pe care Rusia şi Germania îl construiesc împreună în Marea Baltică.
"Nord Stream nu ar trebui considerat rival al altor gazoducte," a subliniat Merkel .

Europa şi-a exprimat îngrijorarea legată de dependenţa sa de Rusia, care asigură un sfert din necesarul său de gaze naturale. Apelurile la diversificarea furnizărilor s-au intensificat după disputa dintre Moscova şi Kiev de la începutul anului, când Rusia a tăiat gazul către Ucraina, ceea ce a afectat şi consumatorii europeni.
Totuşi, Moscova susţine că South Stream şi Nord Stream vor reduce dependenţa UE de state de tranzit precum Ucraina şi va asigura securiatea energetică europeană.
Proiectul de şase miliarde de euro Nord Stream este menit a pompa 55 miliarde mc de gaz pe an către Occident., ocolind statele tradiţionale de tranzit.
South Stream doreşte a pompa 31 miliarde mc de ga din Asia Centrală şi Rusia către Balcani şi alte state.



Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close