Antena 3 CNN Economic Biz News "Merkel, du-te acasă!" Ce condiţii pune UE pentru salvarea de la faliment a Ciprului. E DEZASTRU pentru miliardari

"Merkel, du-te acasă!" Ce condiţii pune UE pentru salvarea de la faliment a Ciprului. E DEZASTRU pentru miliardari

"Merkel, du-te acasă!" Ce condiţii pune UE pentru salvarea de la faliment a Ciprului. E DEZASTRU pentru miliardari
de O.P.    |    25 Mar 2013   •   06:17

Miniştrii de Finanţe din zona Euro au aprobat planul de salvare de la faliment a statului cipriot. O primă măsură vizează închiderea uneia dintre cele mai mari bănci de pe insulă, măsură ce protejează doar depozitele de sub o sută de mii de euro.

Pentru a primi ajutorul de 10 miliarde de euro de la creditorii internaţionali, Cipru mai are o condiţie de îndeplinit. Autorităţile de la Nicosia trebuie să strângă până la finalul zilei aproape şase miliarde de euro din surse proprii.

Planul aprobat de Eurogroup prevede închiderea celei de-a doua bănci a Ciprului, care are probleme în returnarea împrumutul de 9 miliarde de euro, primit de la Banca Centrală Europeană.

Depozitele de peste o sută de mii de euro, negarantate de Uniunea Europeană, vor fi îngheţate şi folosite pentru acoperirea deficitului bugetar. Aceasta este o lovitură puternică pentru oligarhii ruşi, care au depus sume importante în conturile băncii care urmează să fie lichidată.

Decizia de a impune restricţia de o sută de euro, suma maximă pe care o pot scoate oamenii din bancomatele din Cipru, i-a revoltat pe ciprioţi, care au organizat proteste de amploare în faţa Parlamentului de la Nicosia.

"Merkel, du-te acasă! Merkel, du-te acasă!"

"Singura soluţie este să găsim o soluţie în afara troikăi şi FMI-ului, să ne descurcăm pe cont propriu, fiindcă se pare că prietenii noştri din Europa nu ne sprijină deloc".

"FMI şi troika, afară din Cipru!"

Cipru trebuie să facă rost de 5,8 miliarde de euro, pentru a primi împrumutul în valoare de zece miliarde de euro de la creditorii internaţionali. Această sumă ar salva de la faliment Ciprul.

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close