Antena 3 CNN Economic Biz News Merkel: Germania are nevoie de un deceniu pentru a-şi reconstrui sistemul economic

Merkel: Germania are nevoie de un deceniu pentru a-şi reconstrui sistemul economic

Merkel: Germania are nevoie de un deceniu pentru a-şi reconstrui sistemul economic
Sursa foto: angela merkel
24 Mar 2009   •   11:00

Germania are nevoie de un deceniu pentru a-şi reconstrui sistemul economic. Afirmaţia îi aparţine cancelarului Angela Merkel şi a fost făcută în cadrul unui discurs ţinut în faţa bancherilor din Berlin.

Discursul liderului german a fost prilejuit de decizia statului de a aproba acordarea unui ajutor financiar pentru Hypo Real Estate Holding AG, unul din cele mai mari grupuri de finanţări imobiliare. În prezent, statul analizează naţionalizarea instituţiei de creditare, aflată în dificultate. În acest context, Merkel a amintit că plătitorii de taxe trebuie să primească înapoi banii daţi pentru salvarea sistemului economic.

"Din punct de vedere politic trebuie să fim atenţi, pentru a menţine corectitudinea şi a nu ajunge în punctul în care contribuabilii îşi asumă riscurile nepotrivite iar băncile private se bucură în final de şansele prielnice", a declarat Merkel.

Cancelarul Germaniei este de părere că gradul mare de amestec în piaţa liberă trebuie diminuat de îndată ce criza financiară globală va fi sub control. Cu acest prilej, Merkel a adus în discuţie şi soluţiile pentru ieşirea din criză propuse de administraţia Obama.

"Sunt foarte curioasă cum, de exemplu, va funcţiona modelul american. Dacă va funcţiona cu ajutorul stimulentelor private, a transferului dificultăţilor către alţii. Deci, acestea sunt experienţe noi, prin care trebuie să trecem", a spus Merkel.

Comentariile doamnei Merkel vin cu puţin timp înainte de summitul G20 de la Londra, programat pentru 2 aprilie. În cadrul reuniunii, se aşteaptă ca diferenţele dintre filozofia economică a Statelor Unite, care îndeamnă membrele UE să investească în pachetele de stimulare economică şi poziţia unor ţări precum Germania, care se opun unor astfel de măsuri, să devină tot mai evidente.

Antena3

×
Subiecte în articol: Angela Merkel
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close