Antena 3 CNN Economic Biz News Merkel îl contrazice pe Barroso: Summitul UE nu trebuie să discute salvarea Greciei

Merkel îl contrazice pe Barroso: Summitul UE nu trebuie să discute salvarea Greciei

 Merkel îl contrazice pe  Barroso: Summitul UE nu trebuie să discute salvarea Greciei
Sursa foto: angela merkel
22 Mar 2010   •   03:50

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut statelor din zona euro să folosească summitul pentru a stabili un pachet coordonat de împrumuturi pentru Grecia, în timp ce cancelarul german Angela Merkel sublinia că o salvare a Greciei nu ar trebui să fie pe agenda summitului UE din această săptămână la Bruxelles.
Merkel arăta într-un interviu radio că Grecia nu este în pericol de faliment,iar ajutorul pentru acest stat nu va fi un subiect la summitul care debuteză maţi.



"Nu există persectiva sumbră a insolvenţei," declara Merkel pentru Deutschlandfunk. "Nu vred că Grecia are vreo nevoie financiară acută din partea comunităţii europene, iar aceasta mi-a repetat-o şi premierul grec."
Ea aprecia că speculaţiile permanente despre o posibilă salvare creează volatilitatea pieţelor financiare şi avertiza împotriva creşterii "falselor aşteptări" că alte economii din zona euro vor veni în ajutorul Greciei.
Euro a suferit o cădere săptămâna trecută, ajugând la 1.35 dolari, pe fondul discuţiilor despre o posibilă salvare.
"Nu văd ca Grecia să aibă nevoie de bani acum, iar guvernul grec a confirmat acest lucru. De aceea aş cere să nu creăm turbulenţe în pieţe prin dezvoltarea unor false speranţe pentru întâlnirea consiliului de joi" .
Cu toate acestea, premierul grec George Papandreou a părut a stabili un termen pentru liderii europeni să anunţe un plan de salvare pentru economia sa, săptămâna trecută, avertizând că ar putea apela în schimba la FMI pentru ajutor, ceea ce ar fi considerat eşec politic umilitor pentru valuta europeană.
"Aceasta este o oportunitate ce nu trebuie ratată. Aşteptăm aceasta de la summitul de săptămâna viitoare,"declara Papandreou în Parlamentul European, joi.
Totuşi, Merkel arăta în interviu că până acum guvernul grec a cerut "claritate" pentru potenţialul ajutor, dar au fost doar o serie de "întrebări tehnice".
Angel Gurría,secretar general al Organnizaţiei pentur Cooperare Economică şi Dezvoltare, crede că o acţiune combinată a FMI cu UE ar ajuta cel mai bine Greciei cu criza sa.
Miniştrii de finanţe din regiunea euro au acceptat împrumuturi bilaterale "coordonate" pentru Grecia, dacă o cere, dar nu au oferit detalii.
Cancelarul german Angela Merkel l-a asigurat duminică pe primul ministru grec Georgios Papandreou că Uniunea Europeană va face 'tot ce este necesar' pentru stabilitatea zonei euro. Într-o convorbire telefonică la sfârşitul după-amiezii, dna Merkel l-a asigurat pe omologul său grec că UE este hotărâtă 'să întreprindă tot ce este necesar pentru a apăra stabilitatea zonei euro', potrivit unui comunicat al cancelariei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close