Antena 3 CNN Economic Biz News Merrill Lynch: Recesiunea împinge investitorii spre România

Merrill Lynch: Recesiunea împinge investitorii spre România

Merrill Lynch: Recesiunea împinge investitorii spre România
07 Dec 2008   •   22:38

În plină recesiune, investitorii vor deveni interesaţi de ţările care vor înregistra un avans real al Produsului Intern Brut, precum România, unde creşterea economică se va accelera de la 3,9% în 2009, la 4,5% în 2010, potrivit unui raport al băncii americane Merrill Lynch, citat de Mediafax.
În 2008, România va înregistra o creştere economică de 8,5%, potrivit raportului Merrill Lynch.
"În condiţiile în care multe state se confruntă cu recesiunea, investitorii se vor înghesui către ţările care vor reuşi să înregistreze creştere economică. Cele mai reduse rate de creştere sunt aşteptate în Statele Unite, Spania, Turcia, Taiwan, Italia şi Belgia. Economiile care vor înregistra însă cele mai mari avansuri sunt Qatar, China, India, Peru, Nigeria, Panama, Egipt, Indonezia, Slovacia şi România", precizează raportul.
Totodată, cei de la Merrill Lynch sunt de părere că inflaţia din România va scădea de la 8,1% în 2008 la 5,5% în 2009 şi la 4,7% în 2010.
Potrivit aceloraşi analişti, Banca Naţională a României va reduce dobânda de politică monetară până la 8,75% în 2009 şi o va menţine la acest nivel pe parcursul anului 2010.
"Este nevoie de politici de stimulare masivă a pieţelor. La nivel global, vom avea reduceri de încă 86 de puncte de bază a ratei de politică monetară până la finele anului 2009. Problema este legată însă de relaxarea fiscală. Deficitele bugetare vor urca semnificativ în toate ţările. Statele emergente vor beneficia de investiţii în infrastructură, în timp ce statele dezvoltate vor reduce şi mai mult dobânzile", se arată în raportul Merrill Lynch.
Totuşi, analiştii avertizează că există riscul ca orice schimbare a politicilor sau a condiţiilor actuale să aibă un efect major asupra monedelor naţionale.
"Cel mai mare risc al scenariului nostru este posibilitatea ca avansul economic şi fluxurile de capital să-şi revină mai repede decât am anticipat. De asemenea, există riscul ca iniţiativele instituţiilor de finanţare internaţională să eşueze în încercarea de a susţine statele emergente, ceea ce ar afecta monedele ţărilor respective", precizează raportul citat de agenţia de presă.
Analiştii spun că, deocamdată, nu se pot determina modalităţile de ajustare a politicilor de stimulare a creşterii economice şi perioada în care acestea ar trebui aplicate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: recesiune economica investitii straine
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close