Antena 3 CNN Economic Biz News Microsoft şi UE încheie 10 ani de război economic pentru Internet Explorer: utilizatorii îşi vor putea alege browserul

Microsoft şi UE încheie 10 ani de război economic pentru Internet Explorer: utilizatorii îşi vor putea alege browserul

Microsoft şi UE încheie 10 ani de război economic pentru Internet Explorer: utilizatorii îşi vor putea alege browserul
Sursa foto: internet explorer
17 Dec 2009   •   14:00

Comisia Europeană şi Microsoft au pus capăt unei dispute antitrust de 10 ani referitoare la practica companiei de a preinstala browserul său de net Internet Explorer pe noile calculatoare.

Comisia Europeană a acceptat oferta Microsoft de a instala 'un pop up' pentru browser- anume o pagină în Windows, care va permite utiilzatorilor să aleagă dacă doresc alt browser în loc Internet Explorer.
Aceasta presupune că cei care cumpără un calculator nou sau instalează Windows, vor vedea o 'pagină de algere' atunci când deschid prima dată calculatorul, ce le va permite să aleagă ce web browser doresc să folosească pentru a accesa internetul. Alte browsere populare sunt Firefox, Opera, Safari şi Chrome, care vor fi adăugate alături de Internet Explorer.
UE a anunţat că promisiunea Microsoft respectă multe din preocupările antitrust ale Comisiei.


?Milioane de consumatori europeni vor beneficia de această decizie prin libera alegere a browserul pe care îl folosesc,? arăta Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenţă.

Aceasta aprecia că acordul va funcţiona şi ca ajutor pentru alţi producători să îşi dezvolte şi îmbunătăţească produsul. Acordul va fi aplicat cinci ani în zona economică europeană.

Potrivit, grupului de analiză a internetului StatCounter, Internet Explorer are o cotă de 56 procente din traficul global pe web, în timp ce Firefox are 32 la sută, iar Opera două procente.
Sfârşitul disputei ce a durat 10 ani reprezintă o uşurare pentru Microsoft. Compania a fost amendată cu 1,68 miliarde euro de Comisia Europeană în 2008, după ce s-a descoperit că a încălcat legislaţia UE antitrust prin practicile sale de a preinstala Internet Explorer pe computerele cu sistemul de operare Windows .

Microsoft are două luni pentru a implementa ?urna de alegere? în Europa. Pentru cei care au deja Internet Explorer setat ca browser favorit, un update va permite programului să afişeze urna la prima pornire a Internet Explorer.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana internet explorer
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close