Antena 3 CNN Economic Biz News Mii de imigranţi din Spania nu-şi mai pot rambursa creditele şi ar putea rămâne fără locuinţe

Mii de imigranţi din Spania nu-şi mai pot rambursa creditele şi ar putea rămâne fără locuinţe

Mii de imigranţi din Spania nu-şi mai pot rambursa creditele şi ar putea rămâne fără locuinţe
Sursa foto: spania
08 Feb 2009   •   17:12

Din cauza crizei economice aproximativ 12.000 de imigranţi din Spania nu mai pot rambursa împrumuturile şi, începând din luna mai, alţi 60.000 ar putea fi evacuaţi din locuinţe, apreciază o asociaţie spaniolă, citată de AFP.
Asociaţia America Spania solidaritate cooperare (AESCO ) se ocupă cu consilierea debitorilor aflaţi în dificultate. AESCO a scos la iveală faptul că, în trecut, băncile au acceptat ca solicitanţi insolvabili să îşi garanteze reciproc împrumuturile.
Majoritatea debitorilor spanioli au contractat împrumuturi cu dobândă variabilă, indexată pe EURIBOR, care a crescut semnificativ în ultimii ani, în timp posibilităţile lor de rambursare a creditelor au fost întrecute rapid de creşterea ratelor lunare.
Potrivit unui reprezentant al AESCO, Jhon Hernandez, situaţia s-a înrăutăţit după izbucnirea crizei economice. "Baza noastră de date numără în jur de 12.000 de persoane care au probleme cu rambursarea împrumuturulor" şi, conform estimărilor, "începând din mai 2009, 60.000 de persoane ar putea fi date afară din locuinţe", a spus Hernandez, care consiliază sute de imigranţi şi spanioli "complet pierduţi, care nu ştiu ce să spună băncii, cum să facă faţă unei proceduri judiciare".
Hernandez, el însuşi columbian, explică situaţia imigranţilor sud-americani, în mod special afectaţi de această situaţie, deoarece au ajuns în Spania "cu o atitudine consumeristă similară cu cea americană" şi nu au ezitat "să cumpere şi să se îndatoreze, fără a se gândi prea mult".
Guillermo Portilla este un ecuadorian de 38 de ani care se află în şomaj de două luni şi nu-şi mai poate plăti împrumutul contractat pe 30 de ani pentru un apartament de 160.000 de euro. Portilla a propus deja băncii să "predea apartamentul" în schimbul anulării datoriei. "Nu au vrut şi mi-au spus că nu am decât să-mi caut de lucru", a declarat acesta.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Spania imigranti criza economica
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close