Antena 3 CNN Economic Biz News Miliardarii chinezi se înmulţesc. Topul celor mai bogaţi oameni din China (VIDEO)

Miliardarii chinezi se înmulţesc. Topul celor mai bogaţi oameni din China (VIDEO)

Miliardarii chinezi se înmulţesc. Topul celor mai bogaţi oameni din China (VIDEO)
Sursa foto: Wang Chuanfu
14 Oct 2009   •   12:05

Miliardarii din China sunt mai mulţi şi mai bogaţi decât anul trecut, potrivit ultimei ediţii a topului de profil. În timp ce, în restul lumii, marile averi s-au mai subţiat, criza pare să fi rămas doar o amintire pentru cei mai bogaţi dintre chinezi.

Marea majoritate a chinezilor continuă să ducă o viaţă modestă sau chiar săracă şi după ce partidul comunist a îndreptat ţara pe drumul capitalismului. Câţiva, însă, au profitat din plin de noile reguli ale jocului şi au intrat în rândul celor super-bogaţi.

Topul anual al primelor 1000 de averi din China, publicat marţi, cuprinde 130 de miliardari în dolari - cu 29 mai mulţi decât anul trecut. China este, astfel, a doua ţară din lume ca număr de miliardari, după Statele Unite. Iar averea medie a celor de pe listă a crescut cu o treime, ceea ce arată că bogătaşii chinezi au ieşit deja din criză.

Pe fondul celei mai mari pierderi de bogăţie din Vest din ultimii 70 de ani, vedem că, totuşi, China a inversat tendinţa, iar averile continuă să crească.

Cel mai bogat chinez este, anul acesta, Wang Chuanfu, patronul unei firme de vehicule electrice şi baterii, cu o avere ce depăşeşte cinci miliarde de dolari. Cursul acţiunilor firmei a crescut spectaculos după ce renumitul investitor Warren Buffett a cumpărat o parte din capital.

Locul doi din top îi revine unei femei pe nume Zhang Yin, care, împreună cu familia sa, deţine o companie de reciclare a hârtiei.

Pe locul trei se situează familia magnatului imobiliar Xu Rongmao. Există totuşi şi perdanţi în clasament: liderul de anul trecut, industriaşul Huang Guangyu, a coborât pe locul 17 după ce a fost pus sub anchetă pentru presupuse nereguli financiare.



Antena 3

×
Subiecte în articol: China criza economica
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close