Antena 3 CNN Economic Biz News Ministerul Muncii dă 142 milioane euro de la UE pentru salariile a 15.000 de nou-angajaţi

Ministerul Muncii dă 142 milioane euro de la UE pentru salariile a 15.000 de nou-angajaţi

Ministerul Muncii dă 142 milioane euro de la UE pentru salariile a 15.000 de nou-angajaţi
Sursa foto: muncitori
01 Apr 2009   •   03:42

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, estimează că din finanţările provenite de la Uniunea Europeană (UE) ar putea fi subvenţionate salariile a peste 15.000 de nou-angajaţi şi că aproximativ 100.000 de persoane ar putea beneficia de programe de îmbunătăţire a formării profesionale.

"Marţi este data la care orice firmă poate accesa fonduri pentru angajarea de noi angajaţi, formarea profesională a celor care au deja un loc de muncă şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, astfel încât să diminuăm riscul de accidente şi îmbolnăviri profesionale", a declarat Sârbu.

El a adăugat că estimează că aproximativ 4.000 de firme vor depune cereri de accesare a acestor finanţări.

"În cazul în care banii alocaţi pentru aceste proiecte - 142 milioane euro - se vor epuiza înainte de sfârşitul anului 2009, putem relua procedurile cu Uniunea Europeană pentru obţinerea de noi finanţări", a mai spus ministrul Muncii.

Suma totală alocată schemelor de finanţare prin Fondul Social European (FSE) pentru următorii doi ani va fi repartizată astfel: 61 milioane euro vor reprezenta subvenţii acordate firmelor pentru angajarea de personal, 56 milioane euro va fi pentru formarea profesională a angajaţilor şi 25 milioane euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi securitate a locurilor de muncă.

Ministrul Muncii a subliniat, însă, că, din totalul de 61 milioane euro, peste jumătate (32 milioane euro) vor fi destinate angajării persoanelor din mediul rural.

Orice întreprindere care nu are datorii poate primi bani de la Fondul Social European (FSE) cu condiţia să creeze noi locuri de muncă, a precizat Sârbu. ?Vrem ca toate întreprinderile să angajeze în special şomeri care nu au avut un loc de muncă în ultimele şase, respectiv 24 de luni?, a declarat ministrul.

Potrivit lui Marian Sârbu, dacă întreprinderile vor crea noi locuri de muncă pentru şomeri, persoane care au doar liceul, au peste 50 de ani, fac parte dintr-o minoritate sau care suferă de un hadicap, FSE va plăti 50 la sută din salariile acestora timp de 12 sau chiar 24 de luni, în cazul persoanelor cu handicap.




Sârbu susţine că procedura a fost simplificată, astfel încât firmele să poată accesa formularul de cerere a finanţării direct de pe internet în termen de 3 ore, iar evaluarea să fie realizată în cel mult 30 de zile. Firmele vor primi răspunsul tot electronic.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ministerul Muncii Marian Sarbu
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close