Antena 3 CNN Economic Biz News Ministerul Muncii: Din 2030 vom munci până la 65 de ani şi vom trăi 16-19 ani cu pensia

Ministerul Muncii: Din 2030 vom munci până la 65 de ani şi vom trăi 16-19 ani cu pensia

Ministerul Muncii: Din 2030 vom munci până la 65 de ani şi vom trăi 16-19 ani cu pensia
18 Feb 2010   •   12:38

În Ministerul Muncii, situaţia viitorilor pensionari sună oarecum optimist. Pentru cei de acum, lucrurile nu par că se vor schimba în următorii 20 de ani. Pentru următoarea "serie", însă, se anunţă vremuri... bune. Chiar dacă vom munci până la 65 de ani, vom "câştiga" aproape 2 ani de pensie în plus şi vom trăi cu aproape 6 ani mai mult decât se întâmplă în prezent. Cel puţin asta reiese din declaraţiile făcute, joi, de ministrul Muncii.

Mihai Şeitan a anunţat, joi, că sistemul actual de pensii a devenit "nesustenabil din punct de vedere financiar". Potrivit ministrului, sistemul "nu este echitabil" şi, dacă nu va fi restructurat, va deveni o "problemă majoră". În cadrul unei conferinţe de presă, Şeitan a prezentat şi câteva cifre legate de vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor în următorii ani, precum şi unele referitoare la speranţa de viaţă.

Ministrul Muncii susţine că acutalul sistem de pensii a devenit inechitabil din mai multe motive. Unul dintre acestea constă în faptul că a creat foarte multe breşe faţă de o modalitate unică de tratament. În plus, spune Şeitan, dacă se păstrează acest sistem, în 2025 vom ajunge la un deficit de 6% din PIB, lucru considerat "inadmisibil".

MIHAI ŞEITAN DESPRE SISTEMUL DE PENSII


Mihai Şeitan a vorbit şi despre vârsta de pensionare. Potrivit ministrului, până în 2015 aceasta va rămâne la nivelul stabilit în 2000, mai exact 60 de ani în cazul femeilor şi 65 în cazul bărbaţilor. Din 2015, vârsta va creşte gradual la femei astfel încât, în 2030 aceasta să fie egală cu cea a bărbaţilor.

Cât priveşte speranţa medie de viaţă, ministrul Muncii susţine că, în prezent, aceasta este de 70 de ani la bărbaţi şi 77,1 la femei. Aceasta include, însă, mediile tuturor vârstelor. Din punct de vedere al pensiilor, spune Şeitan, aceste cifre diferă.

Astfel, în prezent, bărbaţii primesc pensie, în medie, încă 14,7 ani după ce încetează să mai fie activi din punct de vedere economic. În cazul femeilor, perioada este de 22 de ani.

În 2030, când vârsta de pensionare va fi egală, bărbaţii vor mai trăi cu pensie, în medie, 16,2 ani, iar femeile 19,7.

Mihai Şeitan a mai precizat că, peste 20 de ani, speranţa de viaţă la bărbaţi va fi de 75,9 ani, iar la femei de 81,4 ani.

Totodată, ministrul Muncii a anunţat că, anul viitor, salariile vor fi indexate cu 4,8%.

MIHAI ŞEITAN DESPRE VÂRSTA DE PENSIONARE


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pensii mihai seitan
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close