Antena 3 CNN Economic Biz News Miniştrii de Finanţe din UE au decis: Ne putem corecta deficitul bugetar până în 2012

Miniştrii de Finanţe din UE au decis: Ne putem corecta deficitul bugetar până în 2012

Miniştrii de Finanţe din UE au decis: Ne putem corecta deficitul bugetar până în 2012
Sursa foto: finante
16 Feb 2010   •   19:08

Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat marţi prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat un diplomat european pentru Reuters

Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au aprobat recomandările făcute pe 8 februarie de Comisia Europeană legate de procedurile de deficit excesiv pentru România, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia şi Malta.

Consiliul ECOFIN e de părere că aceste ţări au luat suficiente măsuri pentru a se încadra în termenul stabilit, a afirmat sursa citată.

Oficialii au aprobat extinderea termenului de corectare a deficitului până în anul 2012 pentru România şi Lituania, considerând că cele două state au fost afectate de recesiune mai grav decât se estima la stabilirea termenului anterior, respectiv anul 2011.

CE a declanşat, în mai 2009, procedura de deficit excesiv împotriva României. În iulie 2009, ECOFIN a avizat favorabil propunerea CE de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România în urma unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat reducerea deficitului sub acest prag până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen ţintă 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective.

Cele mai dure sancţiuni care pot fi aplicate după procedura de deficit excesiv sunt amenzi în cazul statelor din zona euro şi blocarea fondurilor structurale pentru ţările din afara Uniunii Monetare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deficit buget finante
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close