Antena 3 CNN Economic Biz News Miniştrii Finanţelor din zona euro au decis sprijinirea băncilor afectate de criză

Miniştrii Finanţelor din zona euro au decis sprijinirea băncilor afectate de criză

Miniştrii Finanţelor din zona euro au decis sprijinirea băncilor afectate de criză
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
05 Oct 2011   •   12:22

Miniştrii Finanţelor din zona euro au convenit să sprijine băncile europene, pe fondul temerilor tot mai acute privind criza din Grecia, informează Reuters. Decizia vine la câteva ore după ce guvernele din Franţa şi Belgia au anunţat că vor salva grupul financiar Dexia.
   
Dexia, creditor franco-belgian specializat în credite către primării şi autorităţi locale, a devenit marţi prima bancă din zona euro care a necesitat intervenţie guvernamentală pentru a evita falimentul în urma crizei datoriilor de stat din zona euro.
   
"Toată lumea a fost de acord că principalul motiv de îngrijorare ar fi evenimentele îngrijorătoare de pe pieţele financiare, care ar putea escalada într-o criză bancară", a declarat ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, într-o conferinţă de presă susţinută la încheierea reuniunii de la Luxemburg a miniştrilor Finanţelor din zona euro.
   
Probabilitatea tot mai ridicată a intrării Greciei în faliment în următoarele luni a alimentat temerile privind o criză bancară în Europa, care ar agrava condiţiile economice internaţionale şi ar afecta serios sistemul financiar global.
   
Ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, a declarat la Luxembourg că a simţit o îngrijorare tot mai profundă în rândul colegilor săi.
   
"Băncile din zona euro trebuie consolidate. Trebuie să reflectăm realitatea situaţiei din zona euro şi trebuie să luăm în calcul realitatea riscurilor suverane percepute de pieţe. Şi asta necesită mai mult capital în băncile din zona euro", consideră oficialul britanic.
   
Dexia va fi divizată pentru separarea activelor "toxice", inclusiv expunerea pe Grecia şi pe alte state cu probleme din zona euro. Operaţiunile şi activele "sănătoase" vor fi vândute.
   
Holdingul care va prelua activele "toxice" va primi garanţii guvernamentale de la Franţa şi Belgia pentru a se putea refinanţa şi a evita falimentul.
   
Acţiunile Dexia s-au prăbuşit marţi cu peste 22%, la trei ani după ce banca a fost obiectul unei alte intervenţii guvernamentale din cauza expunerii pe piaţa creditelor ipotecare subprime.
   
Tot mai multe bănci europene sunt excluse de pe pieţele financiare şi se bazează exclusiv pe Banca Centrală Europeană pentru lichiditate.
   
"Pericolul escaladării crizei se regăseşte în sectorul bancar, după cum demonstrează evenimentele recente", a afirmat Schaeuble, făcând aluzie la tensiunile de pe piaţa interbancară care amintesc de urmările falimentului Lehman Brothers, în 2008.
   
Schaeuble a adăugat că cei 27 de miniştrii ai Finanţelor din UE au convenit să raporteze la următoarea reuniune lunară situaţia băncilor din fiecare ţară şi măsurile pregătite pentru protejarea lor.

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close