Antena 3 CNN Economic Biz News Miniştrii PDL de la Transporturi au atras doar 1% din bani UE, în patru ani. Putem pierde 4,5 miliarde euro

Miniştrii PDL de la Transporturi au atras doar 1% din bani UE, în patru ani. Putem pierde 4,5 miliarde euro

Miniştrii PDL de la Transporturi au atras doar 1% din bani UE, în patru ani. Putem pierde 4,5 miliarde euro
Sursa foto: Foto: INTACT Images
30 Ian 2011   •   11:28

Miniştrii Transporturilor s-au întrecut cine atrage cei mai puţini bani din fonduri europene. Aşa se face să Ministerul a reuşit să atragă doar 1% din banii puşi la dispoziţie pentru infrastructura României. Şefii de la Transporturi au preferat să folosească banii de la buget, a căror utilizare nu este controlată de organismele europene.

România riscă să piardă cele 4,5 milidarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru infrastructură, din cauză că miniştrii Transporturilor au atras doar 1% din bani, în patru ani. Uniunea Europeană va rectifica în această vară alocările de fonduri comunitare pentru perioada 2007-2013, iar banii destinaţi pentru construirea de şosele, autostrăzi şi căi ferate din România ar putea fi daţi altor ţări.

În patru ani, Ministerul Transporturilor a folosit doar 47 de milioane de euro din banii comunitari. Ar fi putut dispune de 3,8 miliarde de euro, bani care puteau fi investiţi în autostrăzi. Însă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a preferat să ia de la bugetul de stat şase miliarde de euro. Destinaţia acestor bani nu este însă la fel de bine controlată ca a fondurilor comunitare.

Responsabili pentru această situaţie sunt miniştrii transporturilor. PDL a controlat Ministerului Transporturilor timp de peste nouă ani şi jumătate începând de la Revoluţie. Radu Berceanu a condus Ministerul între anii 2006-2007 şi 2009-2010. În primul mandat nu a absorbit nici un eurocent. În al doilea, rata absorbţiei a fost de 0,008%.

Democrat-liberalul Gheorghe Dobre a fost şef la acelaşi minister între anii 2004 şi 2006. Acum ocupă un post de secretar general la acelaşi minister. Lui Dobre i-a urmat liberalul Ludovic Orban. Acesta a obţinut 30 milioane de euro, din banii comunitari.

Actualul ministru, Anca Boagiu a folosit 11 milioane de euro, adică 0,02% din suma de care putea dispune.

Dorina Tiron, a fost de două ori director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi. Presa a scris că soţul acesteia conduce o companie de contrucţii care are contracte cu statul. Agronomul Adrian Ionescu, specialist în combaterea gândacului de colorado la cultura de cartof, a condus şi el CNADNR şi a fost mâna dreaptă a lui Radu Berceanu.

 


×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close