Antena 3 CNN Economic Biz News Ministru de Finanţe elen: Grecia va evita restructurarea datoriilor prin generarea de excedente bugetare

Ministru de Finanţe elen: Grecia va evita restructurarea datoriilor prin generarea de excedente bugetare

Ministru de Finanţe elen: Grecia va evita restructurarea datoriilor prin generarea de excedente bugetare
Sursa foto: Foto: ft.com
23 Ian 2011   •   13:52

Grecia va evita restructurarea datoriilor prin generarea de excedente bugetare, excluzând dobânzile şi datoriile, precum şi prin reforme care vor aduce creştere economică în anii care vor urma, a declarat ministrul de Finanţe, George Papaconstantinou, transmite Reuters.
   
Autorităţile elene vor să prelungească termenul în care Grecia trebuie să ramburseze ajutorul financiar de urgenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, dar Papaconstantinou a afirmat în repetate rânduri că nu se discută restructurarea datoriilor.
  
  "Grecia poate şi va evita restructurarea datoriilor", a afirmat Papaconstantinou într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Eleftherotypia.
   
El a arătat că restructurarea datoriilor poate fi evitată prin crearea de excedente bugetare primare (exclusiv dobânzile şi datoriile) de 5%-6% din PIB, aplicarea de reforme structurale care vor aduce creşterea economică reală la peste 2%, precum şi prin prelungirea termenului de rambursare a ajutorului de 110 miliarde de euro.
  
  Ministrul speră că Grecia va obţine în viitor condiţii mai bune de finanţare şi anticipează că în acest an vor putea fi emise aşa-numite "obligaţiuni pentru diaspora".
   
"Primul nostru efort va fi emisiunea de obligaţiuni pentru diaspora, care urmează să aibă loc în lunile următoare", a arătat el, adăugând că aceasta se va adresa grecilor din Europa, Australia şi Statele Unite.
   
Grecia a vândut în această săptămână titluri pe termen de trei luni în valoare de 650 milioane euro, cu un randament de 4,1%, similar cu cel obţinut la o licitaţie din noiembrie.
   
Guvernul nu intenţionează să majoreze taxa pe valoarea adăugată, dar va intensifica măsurile de combatere a evaziunii fiscale, pentru atingerea ţintelor bugetare.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close