Antena 3 CNN Economic Biz News Ministru polonez: Prăbuşirea zonei euro ar putea conduce la război în Europa, în zece ani

Ministru polonez: Prăbuşirea zonei euro ar putea conduce la război în Europa, în zece ani

Ministru polonez: Prăbuşirea zonei euro ar putea conduce la război în Europa, în zece ani
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
15 Sep 2011   •   23:26

Ministrul polonez de Finanţe, Jan Vincent - Rostowski, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE, a avertizat asupra producerii unui război pe continent în următorii zece ani dacă zona euro se prăbuşeşte, relatează EUObserver.
   
El a făcut aceste declaraţii miercuri, la Strasbourg, în faţa europarlamentarilor, pe care i-a avertizat că trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni un pericol major pentru UE. Referindu-se la un raport recent intitulat "Prăbuşirea zonei euro - consecinţele", realizat de gigantul financiar elveţian UBS, el a declarat: "Fără îndoială suntem în pericol. Europa este în pericol".
   
Documentul UBS, o instituţie cunoscută pentru analizele sale sobre, a avertizat că din punct de vedere istoric, uniunile monetare nu se prăbuşesc fără un război civil sau alte forme de reacţii autoritare.
   
Ministrul polonez a mers până la a avertiza asupra dublării ratei şomajului în doi ani "chiar şi în ţările bogate".
   
El şi-a încheiat comentariile relatând o conversaţie recentă cu un vechi prieteni care conduce în prezent o bancă mare.

"Vorbeam despre criza din zona euro. El mi-a spus: Ştii, toate aceste şocuri politice, economice, ar fi foarte neobişnuit ca în următorii zece ani să evităm un război. Un război doamnelor şi domnilor. Mă gândesc într-adevăr să obţin carte verde pentru copiii mei în Statele Unite", a declarat el.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close