Antena 3 CNN Economic Biz News Moment istoric: Ratingul economic al Americii, redus de agenţia Standard and Poor's

Moment istoric: Ratingul economic al Americii, redus de agenţia Standard and Poor's

Moment istoric: Ratingul economic al Americii, redus de agenţia Standard and Poor's
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
06 Aug 2011   •   10:03
Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, datoria publică americană îşi pierde nota maximă în evaluarea uneia din marile agenţii de rating, Standard and Poor's. Decizia încheie o săptămână dezastruoasă pe pieţele financiare ale lumii. Căderea burselor a continuat şi ieri în Europa, în timp ce bursa de pe Wall Street s-a închis într-o uşoară creştere - înaintea anunţului făcut de Standard and Poor's.

Datoria publică americană a fost mereu cotată cu nota maximă, încă de la crearea sistemului de evaluare la începutul secolului trecut. Acum, însă, Standard and Poor's a redus nota de ţară a Statelor Unite de la “AAA” la “AA”, cu perspectivă negativă - ceea ce înseamnă că o nouă scădere este posibilă în cel mult 18 luni.

Obligaţiunile trezoreriei americane, considerate, prin tradiţie, cea mai sigură investiţie din lume, au acum un rating mai scăzut decât cele emise de Marea Britanie, Germania, Franţa sau Canada. Standard and Poor's consideră că planul de reducere a deficitului bugetar, aprobat zilele trecute de Congres, este insuficient pentru stabilizarea datoriei publice.

Surse ale administraţiei Obama susţin, însă, că analiza agenţiei conţine "erori profunde şi substanţiale". Bursa de pe Wall Street a avut o evoluţie agitată, dar a încheiat şedinţa pe plus.

În schimb, pieţele financiare europene şi-au continuat căderea. Investitorii nu par deloc convinşi de măsurile convenite de Uniunea Europeană pentru ieşirea din criza datoriilor publice. Comisarul european pentru economie şi-a întrerupt vacanţa pentru a da asigurări că euro nu este în pericol.

Declinul ar putea continua şi săptămâna viitoare, ca urmare a scăderii ratingului Statelor Unite.

 


×
Subiecte în articol: SUA America rating Standard & Poor's
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close