Antena 3 CNN Economic Biz News Morgan Stanley: România şi Bulgaria, printre ţările cel mai expuse la situaţia din Grecia

Morgan Stanley: România şi Bulgaria, printre ţările cel mai expuse la situaţia din Grecia

Morgan Stanley: România şi Bulgaria, printre ţările cel mai expuse la situaţia din Grecia
Sursa foto: bani in flacari
16 Feb 2010   •   00:28

România şi Bulgaria se numără printre ţările cu cea mai mare expunere la potenţiale riscuri de răspândire a situaţiei din Grecia, determinate de anvergura operaţiunilor băncilor elene pe aceste pieţe, potrivit unei analize a Morgan Stanley, preluată de Bloomberg.
" Băncile din Grecia vor căuta să se îndepărteze de modelul de finanţare externă în cazul subsidiarelor din Europa emergentă şi vor încerca să determine creşterea soldului local al depozitelor într-un ritm mai rapid decât cel al creditelor, pentru a reduce leverage-ul. În cazuri extreme, s-ar putea abţine pentru o perioadă de la acordarea de noi credite", se arată într-un raport publicat luni de Morgan Stanley şi citat de Mediafax.

În consecinţă, economiile din Europa Centrală şi de Est care au deja acces dificil la finanţare ar putea fi lovite de o criză severă de credit, care ar afecta relansarea economică.

"Bulgaria, şi într-o proporţie mai redusă România, par să prezinte cele mai mari riscuri", se spune în analiza băncii americane de investiţii.

Grecia se află într-o situaţie financiară şi fiscală foarte dificilă, după ce a anunţat, în luna ianuarie, că deficitul bugetar a fost anul trecut de 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel de circa trei ori mai mare decât estimările anterioare ale autorităţilor elene. Randamentele cerute de investitori pentru a finanţa Grecia au crescut puternic din cauza vehiculării în piaţă a ipotezei default-ului de stat, iar liderii Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional au transmis semnale că guvernul elen ar putea primi un ajutor financiar extern pentru a depăşi momentul dificil.

Cele mai mari bănci elene, NBG, EFG Eurobank şi Alpha Bank, au operaţiuni importante şi în România.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deficit bugetar criza economica
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close