Antena 3 CNN Economic Biz News "Ne întoarcem în perioada Războiului. Valoarea monedei euro, întrecută de francul elveţian". Profeţiile scandaloase pentru 2013

"Ne întoarcem în perioada Războiului. Valoarea monedei euro, întrecută de francul elveţian". Profeţiile scandaloase pentru 2013

"Ne întoarcem în perioada Războiului. Valoarea monedei euro, întrecută de francul elveţian". Profeţiile scandaloase pentru 2013
de O.P.    |    19 Dec 2012   •   12:28

Anul viitor ar putea aduce scăderi abrupte ale preţurilor petrolului şi aurului, creşterea costurilor de finanţare ale Spaniei până la niveluri alarmante, aprecierea puternică a francului elveţian şi yenului japonez, precum şi naţionalizarea marilor producători de electronice din Japonia. Toate acestea se regăsesc în calendarul de "previziuni scandaloase" pentru 2013 pregătit de Saxo Bank. Economistul şef al băncii daneze, Steen Jakobsen, notează că previziunile nu reprezintă estimările pentru scenarii de bază luate în calcul, însă ar putea mai relevante pentru investitori deoarece întotdeauna trebuie cunoscute posibilităţile "în cel mai rău caz", scrie Mediafax.

"Principalul nostru motiv de îngrijorare la intrarea în 2013 este combinaţia ciudată dintre complezenţa extremă manifestată faţă de riscurile presupuse de modelul de politică macro «prelungeşte şi simulează» şi tensiunile sociale care accelerează rapid şi ar putea ameninţa stabilitatea politică şi, în final, stabilitatea pieţelor financiare", spune Jakobsen în preambulul raportului Outrageous Predictions.

Situaţia financiară a naţiunilor occidentale este însă deja "ca pe timp de război", notează Jakobsen. Datoriile şi deficitele ţărilor cu economie dezvoltată sunt la niveluri nemaîntâlnite de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Poate că nu ne luptăm în tranşee, dar în curând s-ar putea să ne batme pe străzi. Continuarea politicilor macro actuale ar însemna să continuăm să dezmoştenim pături largi din populaţie, în special din rândul tinerilor, aceia care vor avea grijă de noi la bătrâneţile senile. Nu am putea da vina pe ei dacă s-ar simţi ceva mai puţin decât generoşi. Cu alte cuvinte, riscăm o înfruntare nu militară, ci o luptă între generaţia tânără maltratată şi bătrânii cu mentalitate învechită, care cred că au drepturi asupra întregii bogăţii a societăţii şi fac totul pentru a perpetua status quo-ul. Într-un fel, parcă se repetă anii '60, însă cu o luptă mai profundă care îşi are rădăcinile în egală măsură în economie şi politică - cei 1% versus cei 99%, ca să împrumutăm cea mai cunoscută definiţie a celor două tabere. Occupy Wall Street a fost un simplu aperitiv, un avertisment timpuriu al acestui fenomen. Urmează felul întâi şi ospăţul dacă nu va avea loc rapid o schimbare", comentează Steen Jakobsen.

Astfel, 2013 ar putea aduce o radicalizare a Europei, unde extremele, fie stânga sau dreapta, vor câştiga teren prin atragerea electoratului dezmoştenit, ajuns la disperare, care nu are nimic de pierdut, scrie bancherul.

"Rezervorul ideologic al politicienilor europeni mainstream s-a golit. Mai mult, ei nu au demonstrat niciodată că înţeleg partea «reprezentativă» a unei democraţii reprezentative", remarcă economistul.

Anul viitor ar putea aduce o surpriză şi în privinţa preţului aurului, care s-ar putea îndrepta spre 1.200 dolari pe uncie din cauza încetinirii achiziţiilor operate de India şi China, în paralel cu o eventuală decizie a Rezervei Federale a SUA de a sista injecţiile de lichiditate în piaţă prin achiziţii de obligaţiuni şi titluri ipotecare, care ar determina investitorii să nu mai caute refugiu în faţa unei posibile creşteri a inflaţiei.

Spania, aflată deja într-o criză economică severă, s-ar putea confrunta cu creşterea costurilor de finanţare spre pragul alarmant de 10%. Veniturile populaţiei au scăzut alarmant în ultimii ani, iar şomajul a depăşit 25%, numărul celor care lucrează fiind de numai 17 milioane din populaţia de 47 milioane de locuitori. În plus, Catalonia îşi manifestă mai zgomotos ca oricând ambiţiile de separare, iar sectorul public nu mai poate continua reducerea cheltuielilor fără a risca tensiuni sociale grave.


×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close