Antena 3 CNN Economic Biz News O viaţă dedicată ştiinţei: Elinor Ostrom, prima femeie care câştigă Nobelul pentru economie

O viaţă dedicată ştiinţei: Elinor Ostrom, prima femeie care câştigă Nobelul pentru economie

O viaţă dedicată ştiinţei: Elinor Ostrom, prima femeie care câştigă Nobelul pentru economie
Sursa foto: Elinor Ostrom
12 Oct 2009   •   15:37

Pentru prima oară în istorie, premiul Nobel pentru economie a fost câştigat de o femeie. După o viaţă întreagă dedicată economiei, cariera lui Elinor Ostrom a atins apogeul odată cu anunţul realizat de Academia Suedeză de Ştiinţe, reuşind să fie pe primul loc într-un domeniu în care bărbaţii deţin controlul.

Născută în urmă cu 76 de ani la Los Angeles, Elinor Ostrom a ştiut încă din tinereţe care va fi drumul ei. În 1965, a obţinut doctoratul în ştiinţe politice în cadrul Universităţii din California, iar apoi cariera ei a urmat un curs ascendent.

Ostrom este autoarea unui număr impresionant de lucrări dedicate domeniului economic. Printre volumele publicate se numără: Institutional Incentives and Sustainable Development: Infrastructure Policies in Per­spec­tive, Rules, Games, and Common‑Pool Resources şi Understanding Institutional Diversity.

Una dintre cele mai mari reuşite ale cercetătoarei este teoria potrivit căreia proprietatea comună poate fi administrată cu succes folosind asociaţii ale utilizatorilor.

În prezent, Elinor Ostrom este profesor de ştiinţe politice, director al Workshop in Political Theory and Policy Analysis şi al Center for the Study of Institutions, Populations, and Environ­mental Change din cadrul Indiana University.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel economie
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close