Antena 3 CNN Economic Biz News Oamenii de ştiinţă spun că fumătorii din România nu sunt norocoşi

Oamenii de ştiinţă spun că fumătorii din România nu sunt norocoşi

Oamenii de ştiinţă spun că fumătorii din România nu sunt norocoşi
Sursa foto: Foto: pixabay.com
31 Oct 2018   •   17:35

Fumătorii din România au ajuns studiu de caz în Europa. Ţara noastră e în topul european al ţărilor cu cele mai dure reguli împotriva fumătorilor, iar viaţa celor care fumează ar putea să devină şi mai grea. Experţii vorbesc de o abordare greşită a autorităţilor.

România e pe locul 7 în topul european al ţărilor cu cele mai dure restricţii împotriva fumatului şi fumătorilor. Cu un an în urmă, România era pe locul 19. Nu s-a înregistrat vreo scădere notabilă a numărului de fumători deşi legislaţia s-a înăsprit. Iar experţi de primă mână spun că dacă nu se intervine – nu există un viitor luminos pentru fumătorii români.

„Pentru autorităţi strategia e să te laşi de fumat sau mori. Orice Guvern ar trebui să le ofere cetăţenilor alternative. E foarte simplu: te laşi de fumat sau faci schimbarea. În Spania sunt foarte mulţi doctori care cred cu adevărat că ţigările electronice sunt bune, nu sunt o problemă ci o parte din soluţie. Orice e mai bun decât ţigara clasică. Dar când ai de ales între ţigara clasică şi dispozitivele care eliberează cu 95 la sută mai puţin chimicale, alegerea e clară. Problema e că fumătorii nu află de aceste alternative. Autorităţile trebuie să schimbe strategia”, spune Riccardo Polosa. Polosa e profesor universitar şi cercetător, iar numele lui se leagă de două centre de excelenţă din Italia unde fumătorii primesc ajutor pentru a renunţa la viciu. Dar terapia e una neaşteptată, fumătorilor li se recomandă să înlocuiască ţigara clasică cu dispozitivele care încălzesc tutunul sau ţigara electronică.

Şi Clive Bates, unul din experţii în politici publice care militează pentru schimbarea legislaţiei în materie de vapat, crede că abordarea din România şi nu numai e greşită.

„În alte zone de politică de sănătate nu acceptăm politica de abstinenţă. Dacă le-ai spune oamenilor că problema HIV e ca şi rezolvată dacă nu faci sex, oameni vor râde de tine. E acelaşi lucru cu care ne confruntăm noi. Oamenii vor continua să fumeze, vor continua să apeleze la nicotină. E mai puţin şocant să îi spui unui fumător că se poate lăsa de fumat cu ţigări electronice sau tutunul încălzit. Doar că fumatul e înlocuit cu vapatul. Tutunul nu arde, e doar încălzit”, spune Clive Bates.

 

În Spania, Marea Britanie, Italia şi Islanda există politici de sănătate publică prin care fumătorilor li se recomandă să facă o schimbare. Au opţiunea să se lase de fumat sau să aleagă noile tehnologii – precum tutunul încălzit – care nu sunt atât de nocive pentru sănătate. Iar numărul ţărilor europene care văd în ţigara hibridă alternativa la ţigara clasică e în continuă creştere. Dar experţii spun că nu doar fumătorii din România sunt ghinionişti pentru că nu află despre alternative.

„Un fumător din România nu e atât de diferit de un fumător din Grecia sau unul din UK. Din păcate, fumătorii din România şi Grecia nu sunt norocoşi pentru că primesc informaţii contradictorii, cinci poveşti negative, o ştire pozitivă. Care se bat cap în cap. În realitate, fumatul pasiv, vapingul, expunerea la ţigările electronice nu reprezintă un pericol pentru sănătate, spune cercetătorul Konstantinos Farsalinos.

Peste 4,5 miliarde de dolari au fost investiţi în studierea şi cercetarea tutunul încălzit. Opt studii arată că tutunul încălzit e mai puţin nociv pentru fumători.

„Ştim că vaporii produşi de aceste aparate tind să fie de 100 de ori mai puţin dăunători când e vorba de conţinutul lor. Ştim că oamenii care le folosesc nu au raportat probleme de sănătate în cei zece ani de folosinţă. Ştim că atunci când  măsori ce intră în organism, vezi o expunere scăzută. Ştim că în teorie problema la fumat nu e nicotina, ci fumul rezultat din ardere. Ori aceste procese de combustie nu au loc la tutunul încălzit. Iar ştiinţa e exactă, nu ai cum să rotunjeşti ştiinţa sau să o interpretezi greşit”, mai spune Clive Bates.

 

O schimbare ar putea avea loc şi în privinţa fumătorilor români... care locuiesc în UK. Brexitul ar putea transforma Anglia în cea mai prietenoasă ţară pentru fumătorii care au înlocuit ţigara clasică cu cea electronică sau tutunul încălzit. În Marea Britanie, doar cei care vapează au voie să folosească produsele în spaţiile închise, inclusiv restaurante. Iar acum executivul caută şi alte metode prin care fumătorii să fie convinşi să aleagă produsele din tutun mai puţin novice sau să renunţe la viciu.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close