Antena 3 CNN Economic Biz News Obama şi Bernanke văd semne de revenire ale economie, dar piaţa cade

Obama şi Bernanke văd semne de revenire ale economie, dar piaţa cade

Obama şi Bernanke văd semne de revenire ale economie, dar piaţa cade
Sursa foto: dolar
15 Apr 2009   •   15:27

Preşedintele american, Barack Obama crede că există semne de recuperare ale economiei americane lovite de recesiune, dar declară că ?nu s-a ieşit încă din pădure?.
Aprecierile sale au urmat celor ale lui Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale, care a identificat mici semne că recesiunea, pe care a descris-o ca cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune, se relaxează.

Cu toate acestea, bursa americană a căzut marţi, după ce vânzările cu amănuntul i-au speriat pe investitori. Vânzările din SUA au căzut 1,1 procente după două luni de relaxare, conforma datelor Departamentului Consumului.
Indicele Dow Jones a pierdut aproape 100 de puncte la prânz, dar acţiunile bancare s-au tranzacţionat mai bine după ce Goldman Sachs a postat profit mai mare decât estimările.
În ultimul său discurs economic, la Georgetown University, preşedintele Obama declara: ?vreau să că ţin la curent cu progresul pe care l-am făcut şi, să fim cinstiţi cu capcanele care ar mai putea exista în faţă. Dar de unde stăm, pentru prima dată, putem vedea licăriri de speranţă?.
Acesta a declarat că pachetul de recuperare economică de 787 miliarde de dolari, paşii de recapitalizare a băncilor, dezgheţarea pieţei de capital, stabilizarea pieţei imobiliare şi ajutarea industrie auto sunt piese necesare ale unui ?puzzle de revenire. Iar acestea împreună încep să genereze progres economic.?


Bernanke declarase anterior: "recent, am văzut semne că declinul din activitatea economică încetineşte, de exemplu, în datele despre vânzarea caselor, construcţia de case şi cheltuielile cu consumul, inclusiv vânzarea de maşini noi?.
El a precizat însă că este prea devreme să se restituie o parte din programele speciale de împrumut ale Fed.
Economia americană a pierdut 663.000 de slujbe luna trecut, ajungând cu rata şomajului la un record al ultimilor 25 de ani, 8,5 procente.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama criza economica
Parteneri
AI-ul a început să mintă, să trădeze și își schimbă comportamentul în timpul testelor
x close