Antena 3 CNN Economic Biz News Obama şi premierul Greciei discută despre problemele financiare ale statului balcanic

Obama şi premierul Greciei discută despre problemele financiare ale statului balcanic

Obama şi premierul Greciei discută despre problemele financiare ale statului balcanic
Sursa foto: barack obama
10 Mar 2010   •   15:09

Preşedintele american Barack Obama l-a primit, marţi, la Casa Albă pe premierul grec Georgios Papandreou. Cei doi au discutat despre situaţia financiară dificilă cu care se confruntă statul elen. Primit la Washington într-un moment în care Grecia se confruntă cu o gravă criză financiară dar şi socială, cu doar două zile înainte de o a doua grevă generală a sindicatelor, premierul elen Georgios Papandreou nu a obţinut nicio promisiune în legătură cu un eventual ajutor financiar american. De altfel, premierul grec a ţinut să sublinieze că ţara lui nu a cerut niciun astfel de ajutor din partea niciunei puteri. Papandreou l-a informat însă pe preşedintele Obama în legătură cu propunerile europenilor menite să pună capăt speculaţiilor financiare în contexul crizei din Grecia, speculaţii care afectează moneda euro. De altfel, problema se va afla şi pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a G20, care va avea loc la în iunie la Toronto. Potrivit lui Papandreou, liderul de la Casa Albă a reacţionat pozitiv faţă de paşii întreprinşi de Grecia pentru ieşirea din criză.

"Am avut ocazia de a-l anunţa pe preşedintele Obama în legătură cu situaţia financiară din Grecia şi bineînţeles despre măsurile de urgenţă pe care le-am luat pentru stabilizarea economiei noastre şi el şi-a exprimat sprijinul în legătură cu ceea ce am făcut", spune Papandreou.

"Asemenea tatălui şi bunicului său, premierul conduce Grecia în vremuri dificile, dar după cum i-am spus şi în timpul întrevederii noastre din Biroul Oval, atât în vremuri bune cât şi în vremuri de restrişte, poporul grec va avea mereu un prieten şi un partener în Statele Unite ale Americii", a declarat Obama.

Casa Albă a subliniat că nu s-a pus niciodată problema unei intervenţii financiare a SUA pentru redresarea Greciei, aceasta fiind, potrivit secretarului de presă al Casei Albe, "o problemă pe care europenii pot şi trebuie să o rezolve".

Pentru a reduce cheltuielile, executivul a decis majorarea taxelor şi a îngheţat veniturile bugetarilor. Măsura, întâmpinată cu ample proteste de sindicate, ar urma să reducă deficitul bugetar - cel mai mare din Uniunea Europeană, cu 2 puncte procentuale, de la 12,7 la sută din PIB cât a fost în 2009.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close