Antena 3 CNN Economic Biz News Obama va discuta problema valutară cu China

Obama va discuta problema valutară cu China

Obama va discuta problema valutară cu China
Sursa foto: dolar american
10 Noi 2009   •   17:51

Preşedintele american Barack Obama a declarat că intenţionează să ridice chestiunea yuan-ului la discuţiile cu oficialii chinezi în timpul vizitei de la Beijing de săptămâna viitoare.
Producătorii americani se plâng că Beijing ţine artificial valoarea yuanului jos pentru a-şi face exporturile mai ieftine, iar produsele americane scumpe pentru consumatorii chinezi.

Economiştii susţin că aceasta a dus la dezechilibre în economia mondială, contribuind la deficite comerciale mari în SUA şi surplus comercial în China. Liderii G20 au promis la summitul din Pittsburgh din septembrie că vor avea în vedere politici pentru a micşora acest dezechilibru.

Obama a rezistat până acum presiunilor interne de a califica China ca fiind un manipulator al valutei, ceea ce ar mânia un creditor american crucial. În schimb, Obama aprecia că cele două state au un interes comun în a livra o creştere de durată ce va redresa economia globală.


"Ei au o cantitate imensă de dolari americani pe care îi ţin, aşa că succesul nostru este important pentru ei. Partea cealaltă este că dacă nu rezolvăm unele probleme, economice şi politice, va solita enorm relaţiile noastre?, arăta Obama.

El a mai recunoscut că plângerile legate de accesul pe pieţele chineze au o oarecare validitate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama deficit comercial summit G20
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close