Antena 3 CNN Economic Biz News Obama vrea să reducă la jumătate deficitul federal până în 2013

Obama vrea să reducă la jumătate deficitul federal până în 2013

Obama vrea să reducă la jumătate deficitul federal până în 2013
Sursa foto: obama buget
23 Feb 2009   •   09:06

Preşedintele american, Barack Obama, doreşte să reducă la jumătate deficitul federal până la finalul primului său mandat, în 2013. Aceasta se va realiza prin tăierea substanţială a cheltuielilor din Irak, creşterea taxelor pentru americanii bogaţi, eliminarea programelor publice ce irosesc banii, scrie presa americană citând un oficial de la Casa Albă.
Deficitul pe care l-a moştenit această administraţie era de 1,3 trilioane de dolari, sau 9,2% din PIB. Până în 2013, bugetul va reduce deficitul la 533 miliarde de dolari, sau 3 procente din PIB, declara aceasta.
Obama va trebui să prezinte joi liniile bugetului său pentru anul fiscal 2010, care începe pe 1 octombrie 2009. Bugetul va reflecta mari creşteri ale cheltuielilor guvernamentale pe lucări publice, parte a planului de stimulare economică de 787 miliarde dolari semnat săptămâna trecută.
Sâmbătă, Obama declara în mesajul său săptămâmal pentru radio şi internet că planul său de stimulare economică va avea primele efecte vizibile deja în câteva săptămâni, sub forma reducerii taxelor. Potrivit acestuia, 95% din familiile din SUA vor beneficia de o reducere a taxelor.
Obama mai promisese că va face totul pentru ţinerea sub control a deficitului bugetar. El va întruni un summit fiscal cu experţi independenţi şi sindicate, dar şi membri ai Congresului sau grupuri pentru a doscuta despre cum să se reducă deficitul. Deja în primele patru luni ale anului fiscal în curs, deficitul a urcat până la 569 miliarde dolari, record absolut, iar economiştii se aşteaptă ca acesta să ajungă până la finalul anului fiscal la 1,6 trilioane dolari. Spre comparaţie în anul fiscal 2007, deficitul a fost de 162 miliarde dolari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deficit bugetar Barack Obama
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close