Antena 3 CNN Economic Biz News Oltchim intră în insolvenţă. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Varujan Vosganian

Oltchim intră în insolvenţă. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Varujan Vosganian

Oltchim intră în insolvenţă. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Varujan Vosganian
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    23 Ian 2013   •   15:22

Compania Oltchim (OLT) va intra în insolvenţă, cererea în acest sens urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Propunerea în acest sens a fost prezentată Guvernului în şedinţa de miercuri.

Cererea de intrare în insolvenţă a Oltchim va fi transmisă Tribunalului Vâlcea.

Surse oficiale au declarat marţi seara, potrivit Mediafax, că premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii FMI despre situaţia combinatului Oltchim, iar principala variantă luată în calcul este intrarea companiei în insolvenţă ca soluţie ulterioară pentru privatizarea mai uşoară a societăţii, proces care să presupună şi disponibilizări.

Intrarea în insolvenţă presupune ca Guvernul să se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii şi să aştepte decizia judecătorului sindic, au adăugat sursele.

Tot marţi seara, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat că, în opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolvenţa este singura variantă de a viabiliza compania Oltchim, care necesită un proces de restructurare.

Chiţoiu a adăugat că ştie că actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a început discuţiile cu potenţiali investitori interesaţi de Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, după întrevederea cu misiunea FMI, CE şi Băncii Mondiale, că va propune Guvernului o soluţie pentru Oltchim. El a refuzat să prezinte soluţia pe care o va propune miercuri în şedinţa de guvern, argumentând că nu poate face o astfel de impoliteţe, de a anunţa public înainte de a discuta cu colegii de cabinet.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.








×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close