Antena 3 CNN Economic Biz News Opinia care poate destrăma UE. Cel mai puternic stat din zona euro ar putea intra în FALIMENT

Opinia care poate destrăma UE. Cel mai puternic stat din zona euro ar putea intra în FALIMENT

Opinia care poate destrăma UE. Cel mai puternic stat din zona euro ar putea intra în FALIMENT
de O.P.    |    31 Iul 2012   •   09:02

Grecia, apoi Spania, Portugalia şi Italia au fost atent studiate sub lupa Uniunii Europene. Cele mai puternice state au oferit soluţii salvatoare, şi chiar bani şi sfaturi către ţările greu încercate, însă în opinia unui analist, citat de site-ul eurointelligence.com, Germania, una din cele mai puternice ţări ale UE ar putea fi lovită de faliment.

Astfel, potrivit lui Charles Wyplosz, Germania va trebui să plătească o parte mare din datoria publică a zonei euro, iar factura creşte proporţional cu aşteptarea oamenilor. Aşa că dacă nu acceptă monetizarea datoriei BCE falimentul ar putea lovi această ţară.

Profesorul de la Geneva arată că situația cu care se confruntă zona euro este o consecință directă a politicilor greșite urmate de la începutul crizei datoriilor suverane, făcute la comanda Germaniei.

Pentru că avem doar o uniune monetară și nu și o uniune fiscală, există clauză "no-bailout", de care Germania ar fi putut să se folosească atunci când i s-a cerut să sprijine financiar Grecia. La momentul de atunci, datoria Greciei era de 120%, iar un default de 50% ar fi fost de ajuns, scrie Wyplosz.

Guvernul german deține acum o pondere în această datorie, prin Banca Centrală Europeană și împrumuturi colective. Datoria este de departe mult prea mare.

Dacă Grecia părăsește zona euro, noua sa monedă se va deprecia masiv, să zicem cu 50%. Statul va fi blocat totuți într-o datorie publică exprimată în euro, iar ca proporție în PIB se va dubla față de nivelul curent. Nu va exista altă soluție decât un default al întregii datorii, excluuzând probabil partea FMI-ului, pentru că (aproape) nimeni nu poate avea n default pe FMI. Indiferent de expunere, Germania și celelalte state din zona euro vor pierde totul.

×
Subiecte în articol: zona euro analisti
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close