Antena 3 CNN Economic Biz News Opt miliarde de euro investiţii în energie- România ar putea deveni exportator net

Opt miliarde de euro investiţii în energie- România ar putea deveni exportator net

Opt miliarde de euro investiţii în energie- România ar putea deveni exportator net
Sursa foto: turbine eoliene
22 Ian 2009   •   10:25

Industria energetică românească ar putea primi în acest an investiţii totale de 7,8 miliarde euro, care ar putea ajuta România sa devină un exportator net de energie în urmîtorii ani. Astfel, două companii private, Petrom şi Enel, doresc să iniţieze în acest an proiecte în valoare de 1,2 miliarde euro, iar grupul CEZ vizează o investiţie de 1,1 miliarde euro într-un parc eolian.
Enel a anunţat investiţii de 700 milioane de euro pentru următorii cinci ani, iar Petrom a obţinut o linie de finanţare de la OMV de 500 milioane de euro.
Pe piaţa energetică românească se vorbeşte şi de o investiţie în energia nucleară.
"Cea mai mare investiţie în energie este aceea în reactoarele 3 şi 4 de la centrala nucleară din Cernavodă, de 4 miliarde euro, dar ea este şi cea mai mare incertitudine, din cauza procedurilor greoaie care au generat întârzieri", declara analistul economic Aurelian Dochia, citat de România Liberă.
La aceste megaproiecte se mai adaugă unele investiţii mic, dar care totalizate pot depăşi 1,5 miliarde de euro. Printre acestea, turbinele eoliene anunţate deja de Ewind şi Wind Power Park, ce vor aduce investiţia în Constanţa. De asemenea, s-au anunţat investiţii şi în proiecte de infrastructură energetică.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close