Antena 3 CNN Economic Biz News Orban: România a absorbit aproximativ 24% din totalul fondurilor europene. Rata de absorbţie s-a dublat

Orban: România a absorbit aproximativ 24% din totalul fondurilor europene. Rata de absorbţie s-a dublat

Orban: România a absorbit aproximativ 24% din totalul fondurilor europene. Rata de absorbţie s-a dublat
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Mar 2012   •   20:47

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marţi, că raportat la suma globală care i-a fost alocată României pentru perioada 2007-2013, rata de absorbţie în prezent este de aproximativ 24%, informează Mediafax.
   
Orban a precizat că rata de absorbţie trebuie privită diferit, în funcţie de cele trei componente ale sale - obiectivul de coeziune, alocările sub formă de plăţi directe şi alocările pentru dezvoltare rurală.
   
"În ceea ce priveşte obiectivul de coeziune, mai precis fondurile structurale sau de coeziune, în prezent rata de absorbţie este de 7,4%, dublu faţă de septembrie 2011", a spus ministrul Orban.
   
Ministrul a spus că, de fapt, marea provocare în ceea ce priveşte fondurile europene rămâne legată de rata scăzută de absorbţie la capitolul "fonduri structurale şi de coeziune".
   
Pe de altă parte ministrul a remarcat că, în ceea ce priveşte fondurile alocate pentru domeniul agriculturii, respectiv plăţile directe, rata de absorbţie este de 95 la sută, după operarea unor corecţii financiare
   
În ceea ce priveşte fondurile alocate pentru dezvoltarea rurală, ministrul a spus că rata de absorbţie a depăşit 30%.
   
"Per global, faţă de sumele care au fost alocate României pentru perioada 2007-2013 - sumele totale se ridică la 35,4 miliarde de euro - România a reuşit să absorabă circa 24% din aceste fonduri", a mai declarat ministrul Afacerilor Europene.

Ministrul Orban a mai spus că România îşi propune să atragă, în 2012, în ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune, de peste trei ori mai mult decât a absorbit în primii cinci ani după aderare.
   
"Ne dorim să absorbim fonduri europene în 2012 de minim şase miliarde de euro din care 2,5 miliarde din sumele alocate agriculturii şi 3,5 miliarde din sumele pentru obiectivul de coeziune", a spus Orban.



×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close