Antena 3 CNN Economic Biz News Organizaţiile patronale propun eşalonarea la plată pe cinci ani a datoriilor firmelor la buget

Organizaţiile patronale propun eşalonarea la plată pe cinci ani a datoriilor firmelor la buget

Organizaţiile patronale propun eşalonarea la plată pe cinci ani a datoriilor firmelor la buget
Sursa foto: Foto: INTACT Images
19 Dec 2010   •   13:53

Eşalonarea la plată pe o perioadă de cinci ani şi o facilitate fiscală pentru toate firmele care au demonstrat că sunt bune platnice. Asta propun Organizaţiile patronale UGIR-1903 şi CONPIROM, ca iniţiativă legislativă care să vină în sprijinul agenţilor economici în condiţiile crizei actuale. Iniţiatorul proiectului este deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu.

Potrivit Mediafax, propunerea legislativă a fost anunţată duminică de UGIR 1903 şi CONPIROM împreună cu deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, în calitate de iniţiator.
   
Deputatul a declarat într-o conferinţă de presă că 70% din agenţii economici din România au datorii la buget şi prin eşalonarea acestora la plată conturile ar urma să le fie deblocate şi firmele şi-ar ar putea continua activitatea în mod normal.
   
El a menţionat că eşalonarea datoriilor se va realiza în baza unui contract încheiat între firme şi ANAF.
   
Iniţiatorii susţin că măsura va conduce atât la creşterea încasărilor la bugetul de stat cât şi la salvarea de la faliment a sute de mii de firme.
   
Eşalonarea la plată se va putea derula pe o perioadă de maximum cinci ani, cu un interval de graţie de şase luni, şi se va adresa contribuabililor care îndeplinesc condiţia depunerii tuturor declaraţiilor fiscale, a cazierului judiciar nealterat şi a neînceperii procedurii de insolvenţă.
   
Totodată, proiectul vizează acordarea de facilităţi contribuabililor buni-platnici.
   
Astfel, contribuabilii care achită integral şi la termen toate obligaţiile fiscale curente scadente în intervalul 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 ar urma să beneficieze de reducerea cu 1/12 din fiecare obligaţie fiscală. De asemenea, progresiv, pentru cei care îşi respectă astfel îndatoririle faţă de stat, este prevăzută acordarea unei bonificaţii de 5% în anul 2012, lunar, pe tot parcursul anului,  pentru fiecare obligaţie achitată la timp, conform proiectului. Această propunere ar urma să fie aplicată doar în perioada 2011 - 2012, când încă se vor mai resimţi efectele recesiunii economice.
   
Preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că aceasta este prima iniţiativă legislativă propuse de organizaţia patronală dintr-o serie care va continua cu o propunere privind repatrierea unei părţi a banilor românilor din străinătate.

×
Subiecte în articol: criza economica firme
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close