Antena 3 CNN Economic Biz News (P) Cum alegi cel mai bun polizor unghiular? Sfaturi de la experții TehnicBazar.ro

(P) Cum alegi cel mai bun polizor unghiular? Sfaturi de la experții TehnicBazar.ro

(P) Cum alegi cel mai bun polizor unghiular? Sfaturi de la experții TehnicBazar.ro
20 Feb 2018   •   15:15

Când piața vine cu atât de multe oferte, devine destul de greu să alegi ceva despre care să știi sigur că e de calitate, că e ceea ce îți trebuie și că nu costă o avere. La fel stă situația peste tot, inclusiv atunci când vine vorba despre scule electrice.

Din arsenalul unui meșter, fie el și de ocazie, nu poate lipsi polizorul unghiular. Cunoscut și sub denumirea de „flex”, este practic o unealtă de mână acționată de un motor electric cu ajutorul căreia pot fi duse la îndeplinire diverse misiuni ce țin de construcții și renovări. Cu un principiu de funcționare simplu – motorul electric pune în mișcare un disc abraziv sau de diamant; această sculă electrică poate tăia sau șlefui materiale precum metal, piatră și altele.

Ce caracteristici contează la alegerea unui polizor unghiular?

Pe piață există 3 categorii de polizoare unghiulare, în funcție de clasa de utilizare. Este vorba despre cele de tip hobby, semiprofesional și profesional. Pentru categoria de utilizatori ocazionali, cele de tip hobby sau semiprofesionale sunt recomandate, iar cele profesionale sunt alese în deplină cunoștință de cauză – de obicei, întrucât profesioniștii sunt cei care le caută.

Ce parametri trebuie avuți în vedere la alegerea unui flex? Pentru un răspuns cât mai avizat am apelat la specialiștii din spatele site-ului www.tehnicbazar.ro – un magazin online recunoscut pe piața de profil pentru scule, unelte electrice, accesorii și nu numai.

Modul de alimentare – acest detaliu dictează mobilitatea și autonomia pe care o are dispozitivul în cauză. Mai exact, polizoarele unghiulare pot fi alimentate electric (la rețea) sau cu acumulatori. Pentru performanțe sporite, utilitate și putere, sunt recomandate cele alimentate direct la rețea, chiar dacă cele cu acumulatori oferă un plus la capitolul mobilitate.

Dacă polizorul unghiular va fi folosit doar ocazional, nu este recomandată alegerea unuia cu o putere foarte mare – este suficient unul de putere medie. Astfel puterea motorului este următorul factor de care trebuie ținut cont în selecție, după cum menționează și experții de la www.tehnicbazar.ro.

De regulă, puterea motorului variază între 500 și 3000 W. Dacă misiunea prelucrării materialelor presupune tăierea și șlefuirea unor obiecte mici, polizorul este indicat să aibă o putere de 500 - 1000W. În cazul în care vor fi prelucrate materiale mai groase, mai dure, se recomandă clasa de putere mai mare, de 2000 – 3000 W. Pentru marea majoritate a utilizatorilor însă, clasa de mijloc – puteri între 1000 – 1500 W – este cea mai indicată.

Numărul de rotații pe minut – în acest caz este de preferat să fie vorba de rotație ajustabilă în funcție de preferințele utilizatorului. În același timp, rotația maximă este influențată și de mărimea discului ce este utilizat – nu este recomandată, spre exemplu, o rotație de peste 10.000 rpm pentru discuri de 230 mm. De regulă, un polizor unghiular performant are o rotație maximă de 11.000 – 12.000 rpm.

Elemente și sisteme de siguranță – sunt deosebit de importante pentru a proteja atât utilizatorul, cât și pe cei din jur, în timp ce unealta electrică este folosită. Ochelarii de protecție, spre exemplu, trebuie folosiți indiferent de tipul materialului ce necesită prelucrare, iar aparatoarea de protecție trebuie de asemenea obligatoriu să fie montată și bine fixată.

Cât de ușor este de întreținut? De obicei, atunci când vine vorba de îngrijirea unui asemenea aparat, specialiștii de la www.tehnicbazar.ro recomandă verificarea și ungerea pinioanelor de cel puțin două ori pe an. În cazul în care pinioanele rămân fără ungere, fără vaselină, acestea se tocesc și polizorul unghiular se poate strica.

De asemenea, în situația în care aparatul se folosește la tăierea pietrei, după finalizarea operațiunii acesta trebuie suflat cu aer, în special în zona contactelor electrice și a gurii de aerisire. Aceste intervenții nu sunt deloc dificile și asigură polizorului unghiular o utilizare pe timp îndelungat, fără probleme.

Având aceste repere în minte, chiar și un utilizator nu tocmai experimentat va reuși să aleagă polizorul unghiular potrivit pentru operațiunile pe care le are de realizat. Pentru un plus de siguranță, aceiași experți de la www.tehnicbazar.ro, care ne-au oferit și recomandările anterioare, pot oferi consultanță specializată în acest sens, având și o ofertă bogată de polizoare unghiulare și alte scule electrice atât de utile pentru meșterii care vor să se doteze cu cele mai bune echipamente.

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close