Antena 3 CNN Economic Biz News Parcul auto românesc îmbătrânește tot mai tare. Care sunt cele mai vândute mărci auto în 2015

Parcul auto românesc îmbătrânește tot mai tare. Care sunt cele mai vândute mărci auto în 2015

Parcul auto românesc îmbătrânește tot mai tare. Care sunt cele mai vândute mărci auto în 2015
Sursa foto: Foto: pixabay.com
26 Feb 2016   •   10:00
Parcul auto românesc îmbătrâneşte de la un an la altul, pe fondul decalajului tot mai mare dintre numărul de maşini noi şi vechi înmatriculate la noi în ţară.

În unele judeţe din ţară raportul este de 1 la 33, adica, la o maşină nouă vândută sunt importate alte 33 second-hand. 

Şi se pare că nici progamul Rabla nu este de mare ajutor. Anual, reuşeşte să scoată de pe străzi doar 25.000 de maşini, iar vârsta medie a autovehiculelor înmatriculate în România continuă să crească. În urmă cu 9 ani piaţa auto locală era în plină expansiune, iar vârsta medie a unei maşini ajunsese la 11,2 ani. Anul trecut, însă, pragul a trecut de 13,3 ani.

Ce-i drept, nici piaţa locală nu ajută prea mult la creşterea mediei de vârstă a parcului auto românesc, în condiţiile în care cifrele arată o scădere atât a producţiei, cât şi a exporturilor.

Pe poarta fabricii Dacia din Piteşti au ieşit anul trecut aproape 340.000 de maşini, în timp ce, la Craiova, Ford a produs în jur de 48.000 de unităţi. Spre comparaţie, însă, mărcile de import au reuşit să vândă mai mult în 2015 decât în 2014.

Volkswagen, Skoda şi Renault sunt în top 5, cu peste 25.000 de maşini importate în România. Primele două au înregistrat creşteri de până la 13-14% fiecare.

Dacă tragem linie, remarcăm că piaţa auto din România a crescut anul trecut cu 20%, dar încă suntem departe de nivelul din 2007, când segmentul era în plină expansiune. Cu toate astea, dealerii auto sunt optimişti şi spun că 2016 este anul unei noi creşteri.

×
Subiecte în articol: România Dacia Renault Craiova Ford
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close