Antena 3 CNN Economic Biz News Pensiile au nevoie de o infuzie de la buget 3 miliarde de euro

Pensiile au nevoie de o infuzie de la buget 3 miliarde de euro

Pensiile au nevoie de o infuzie de la buget 3 miliarde de euro
Sursa foto: pensionar
23 Ian 2009   •   10:02

Plata pensiilor în acest an este pusă în dificultate de criza economică. Specialiştii au calculat că pentru a acoperi necesarul, statul va trebui să subvenţioneze bugetul asigurărilor sociale cu 10-11 miliarde lei (2,5-2,75 miliarde euro).
Se apreciază că aproximativ 23-28% din volumul pensiilor nu se poate acoperi prin contribuţii, astfel fiind necesară o infuzie de la bugetul de stat, scrie România Liberă.
Creşterea ponderii pensiei în salariul mediu brut, concomitent cu reducerea contribuţiilor pentru pensii, a trecut bugetul asigurărilor sociale de pe excedent pe deficit.
Potrivit unei analize Citibank, deficitul la pensii va fi de 2% din PIB, echivalentul a peste 11 miliarde de lei.
Anul trecut, în primele trei trimestre, bugetul asigurărilor sociale a înregistrat un relativ echilibru ? pensiile erau egale cu contribuţiile. Odată cu urcarea punctului de pensie la 697,5 lei, pensiile plătite au depăşit cu 500 milioane lei lunar contribuţiile.
De la 1 ianuarie ar trebui să intre în vigoare încă o majorare a punctului de pensie cu 9,5%- anume un efort suplimentar de peste 300 milioane lei lunar. Numai din aceste două majorări, plata pensiilor necesită subvenţii de circa 800 milioane lei lunar.
Mihai Seitan, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii (CNPAS) amintea că dacă şomajul va creşte, veniturile la bugetul de pensii vor scădea şi mai mult, ceea ce măreşte efortul statului de a asigura necesarul de bani pentru plata pensiilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: casa de pensii
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close