Antena 3 CNN Economic Biz News Pericol pentru românii cu credite în valută! Cât de mult va creşte euro în următoarele luni

Pericol pentru românii cu credite în valută! Cât de mult va creşte euro în următoarele luni

Pericol pentru românii cu credite în valută! Cât de mult va creşte euro în următoarele luni
Sursa foto: Foto: pexels
20 Noi 2019   •   09:23

Un leu tot mai slab şi o viaţă tot mai scumpă. În ultimul an, euro a crescut mai mult ca niciodată, iar ieri a atins un nou prag istoric - o valoare de peste 4 lei şi 77 de bani.

Asta înseamnă chirii, rate şi facturi mai mari cu zeci de lei faţă de anii trecuţi. Analiştii spun că deprecierea monedei naţionale va continua şi în perioada următoare.

Românii cu credite în euro sunt loviţi cel mai puternic de prăbuşirea leului. De exemplu, pentru o rată de 300 de euro, românii plătesc acum cu 33 de lei mai mult decât anul trecut, când euro era 4 lei şi 70 de bani.

Experţii BNR privesc, însă, partea plină a paharului şi atrag atenţia că dependenţa de moneda europeană a scăzut în ultimii ani.

Guvernatorul Băncii Naţionale a dat de înţeles că Guvernul ar putea fi nevoit să ia măsuri pentru a corecta anumite dezechilibre. Importurile pe primele 10 luni ale anului au depăşit cu 24% exporturile. Şi deficitul bugetar a crescut odată cu majorările de salarii din sectorul public.

Deprecierea leului s-a simţit cel mai puternic în ultimele două luni.

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close