x close

PIB-ul României ar putea fi mai mic cu 8 miliarde de euro la sfârşitul anului. Nu sunt excluse disponibilizările şi noi taxe

10 Iul 2010   •   10:23
PIB-ul României ar putea fi mai mic cu 8 miliarde de euro la sfârşitul anului. Nu sunt excluse disponibilizările şi noi taxe

Previziuni sumbre pentru România! La sfârşitul anului, economia ţării noastre ar putea fi cu opt miliarde de euro mai săracă decât estima iniţial Guvernul. Cel puţin aşa susţin analişti citaţi de cotidianul Gândul. Ei spun că PIB-ul va scădea drastic. Şi pentru că veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici, nu sunt excluse disponibizările şi nici introducerea de noi taxe.

PIB-ul României ar putea să scadă cu trei procente, faţă de 0.5 cât era estimat, cred specialiştii.

Asta înseamnă 118 miliarde de euro, adică cu opt miliarde mai puţin decât estima Guvernul în ianuarie.

Gândul scrie că Executivul are la dispoziţie trei variante: se ajunge la depăşirea deficitului bugetar convenit cu FMI, ceea ce ar pune în pericol acordul, fie se vor face noi tăieri de cheltuieli, ceea ce înseamnă disponibilizări sau populaţia va suporta noi taxe şi impozite majorate.

Creşterea TVA de la 19% la 24% ar urma să aducă la bugetul de stat venituri suplimentare de circa 950 de milioane de euro. Analiştii citaţi de Gândul spun însă că nici în cele mai optimiste scenarii, suma nu va acoperi nevoile statului pentru a ieşi din criză.

Antena 3

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati