Antena 3 CNN Economic Biz News PIB-ul României se va majora cu 1% în acest an, iar inflaţia va fi de 3,4%

PIB-ul României se va majora cu 1% în acest an, iar inflaţia va fi de 3,4%

PIB-ul României se va majora cu 1% în acest an, iar inflaţia va fi de 3,4%
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    10 Oct 2012   •   23:24

Produsul intern brut (PIB) al României va înregistra, în acest an, o creştere de 1% comparativ cu 2011, iar inflaţia medie anuală va fi de 3,4%, potrivit estimărilor unui raport privind situaţia economică şi bugetară pe anul în curs, postat miercuri pe site-ul guvernului.

Prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2012 se bazează pe realizările din prima parte a anului şi a evoluţiilor estimate pentru celelalte ţări din Uniunea Europeană, se arată în document, potrivit Mediafax.

Executivul arată că, în semestrul I al anului în curs, PIB s-a majorat cu 0,7% faţă de semestrul I 2011. Cererea internă a crescut faţă de semestrul I 2011 cu 1,3%, pe fondul creşterii consumului final cu 0,8% şi a formării brute de capital fix cu 14,3%.

În semestrul al doilea, se estimează o îmbunătăţire a cererii interne ca urmare a creşterii veniturilor salariale ale personalului bugetar şi a veniturilor nete din pensii, dar şi un efect pozitiv al investiţiilor publice.

Pentru anul 2012, produsul intern brut se va majora cu aproximativ 1% faţă de 2011, având o valoare nominală de 607,3 miliarde de lei, menţionează sursa citată.

Potrivit raportului, motorul creşterii îl reprezintă cererea internă, cu componentele sale: consumul final care se va majora cu 0,7% şi formarea brută de capital fix, cu 6,4%.

"Având în vedere evoluţia înregistrată de comerţul exterior în primele 8 luni ale anului 2012 (export de bunuri +0,7% şi import +1,2%), se estimează că exporturile şi importurile de bunuri se vor majora în anul 2012 cu 2,1%, respectiv cu 2,0%", mai indică raportul guvernului.

Executivul estimează că inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente, iar inflaţia medie anuală este estimată la 3,4%.

Deficitul de cont curent extern este proiectat să se reducă la 4% din PIB în 2012, deoarece intrările de capital vor continua să fie reduse, se afirmă în raport.




×
Subiecte în articol: PIB inflatie
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close