Plăţile compensatorii pentru angajaţii care vor fi concediaţi ar putea fi sistate

14 Mai 2010   •   11:22
Plăţile compensatorii pentru angajaţii care vor fi concediaţi ar putea fi sistate

Guvernul intenţionează ca, începând cu 1 iunie, să sisteze acordarea plăţilor compensatorii din bugetul pentru şomaj pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi prin concedieri colective din companiile naţionale. Totodată, diminuarea de 15% ar urma să fie aplicată doar pentru drepturile băneşti aflate deja în plată.

Intenţia Guvernului de a sista plăţile compensatorii este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor sociale. Acesta se află încă în stadiu de elaborare.

"Începând cu data de 1 iunie 2010, nu se mai stabilesc drepturi băneşti, acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru persoanele disponiblizate prin concedieri colective. De la 1 iunie, cuantumul drepturilor băneşti, acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, aflate în plată la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă sau care se repun în plată după suspendare se diminuează cu 15%", se arată în documentul citat de Mediafax.

Proiectul de act normativ mai prevede reducerea cu 25% a cuantumului drepturilor în natură de care beneficiază angajaţii instituţiilor publice.

În plus, acesta stabileşte că ordonatorii principali de credite nu vor mai putea deconta decât 75% din valoarea cheltuielilor de transport, asistenţă medicală, medicamente şi proteze, aferente personalului propriu. În prezent, legea prevede decontarea integrală de la buget a acestor cheltuieli.

Antena3.ro

Parteneri
x close