Antena 3 CNN Economic Biz News Pogea îl contrazice pe şeful statului: Romania nu va majora TVA în 2010

Pogea îl contrazice pe şeful statului: Romania nu va majora TVA în 2010

Pogea îl contrazice pe şeful statului: Romania nu va majora TVA în 2010
Sursa foto: gheorghe pogea
29 Oct 2009   •   10:08

România nu poate majora TVA în 2010, fiind în continuare într-o perioadă de criză, cu consum mai redus, aprecia ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea. El arăta în plus că bugetul pe anul viitor nu ar cuprinde acest aspect. Cu toate acestea, Traian Băsescu recunoaştea că în viitorul apropiat TVA-ul ar putea creşte din cauza presiunilor pe care le exercită Fondul Monetar Internaţional.

De asemenea, ministrul mai arăta că amânarea deciziei privind concediul fără plată al bugetarilor va pune presiune pe cheltuielile de personal şi va fi nevoie de măsuri compensatorii pentru ca deficitul bugetar să se încadreze în ţinta negociată cu FMI, de 7,3% din PIB.

"Categoric că este o situaţie care pune presiune pe cheltuielile de personal. Am decis ca pe parcursul următoarelor zile să luăm măsuri unde putem compensa", a afirmat Pogea după o discuţie cu reprezentanţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
"După cum bine ştiţi, Curtea Consituţională a amânat din nou discutarea legilor privind salarizarea, şi astfel circa 1,6 miliarde cât reprezentau cheltuielile cu persoanlul aferente celor zece zile de concediu fără plată ar putea reprezenta o cheltuială suplimentară. Există preocuparea să ne încadrăm în deficitul de 7,3% din PIB", a spus Pogea.
El a arătat că, deşi execuţia bugetară a fost în limitele acordului cu FMI după primele nouă luni, cu un deficit de 5,14% din PIB faţă de 5,4% din PIB pragul convenit cu Fondul, există riscul ca până la finele anului deficitul să iasă din ţintă.
"Sperăm să încheiem şi luna octombrie în această marjă pozitivă, pentru că există riscuri să nu ne încadrăm în 7,3% din PIB", a spus Pogea.
România are un acord cu FMI pe doi ani , pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: acord cu FMI deficit bugetar
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close