Antena 3 CNN Economic Biz News Pogea recunoaşte: avem nevoie de bani de-afară

Pogea recunoaşte: avem nevoie de bani de-afară

Pogea recunoaşte: avem nevoie de bani de-afară
Sursa foto: gheorghe pogea
25 Feb 2009   •   00:25

Ministrul Finanţelor a ajuns la concluzia că România nu poate supravieţui fără un ajutor din afară. În urma discuţiilor cu Banca Naţională s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un capital de 6-10 miliarde de euro, iar în maximum zece zile se va cere un împrumut.
Astfel, în comentariile cele mai tranşante de până acum, Gheorghe Pogea arăta într-un interviu pentru Reuters că România nu poate scăpa de un acord de protecţie cu UE/FMI.
"Aşa ceva ar putea fi evitat dacă am şti, de exemplu, că starea sectorului companiilor sau situaţia economiei şi din Uniunea Europeană (UE) nu se va înrăutăţi. Dar, fiindcă există prea multe incertitudini, un gram de precauţie valorează cât un kilogram de reparaţii. Nimic nu este prea scump pentru stabilitatea financiară a ţării. Luăm în considerare cel puţin două opţiuni", a spus ministrul român de Finanţe.
Întrebat dacă România ar trebui să obţină finanţare externă chiar dacă s-ar putea să nu aibă nevoie de ea, Pogea a răspuns afirmativ, fără să detalieze.
Cu toate acestea, preşedintele Senatului şi al PSD, Mircea Geoană, a declarat marţi că este nevoie de un program anticriză concret pentru a evita un acord cu FMI sau cu Banca Mondială.
Mulţi economişti cred că România este următoarea la rând să ceară ajutor de la UE/FMI, în cadrul unor tranzacţii asemănătoare cu cele încheiate anul trecut de Ungaria şi Letonia, în contextul în care face eforturi să contrabalanseze deficitul de cont curent, scrie Forexpros.
Guvernul şi banca centrală au discutat în ultimele zile despre cuantumul posibil al unui acord, după ce Pogea declarase la începutul lunii că România are nevoie de 6-10 miliarde euro în finanţare externă.
Unii dintre politicieni au spus că România ar putea încerca să obţină bani doar de la Uniunea Europeană (UE), sperând să evite un ajutor de la FMI, care ar putea fi acordat cu condiţii mai stricte, iar premierul Emil Boc a spus că o decizie referitoare la o posibilă implicare a FMI va fi luată luna aceasta.
"Guvernul, după consultări cu banca centrală, va opta pentru un pachet cu o structură optimă în ceea ce priveşte acoperirea deficitul public şi balanţei externe de plăţi", a spus Pogea. "Este bine să avem o umbrelă, să readucem încrederea în sistem", a adăugat ministrul român de finanţe, în interviul acordat Reuters.
Îngrijorările jucătorilor de pe piaţă despre capacitatea României de a finanţa deficitul comercial şi cheltuielile curente au depreciat leul la niveluri record faţă de euro şi au tăiat 80% din valoarea pieţei de capital, de la începutul lui 2007.
Investitorii se tem că fără investiţii străine şi numerar suficient care să alimenteze băncile străine din România pentru a finanţa creditarea, ţara se confruntă cu riscul de a rămâne fără bani ca să plătească datoriile şi să menţină funcţionarea economiei.
Pogea, însă, a încercat să asigure jucătorii de pe piaţă că liniile de credite de la principalele bănci din România sunt menţinute, încercând să tempereze temerile că acţionarii străini ai băncilor nu dau numerar subsidiarelor lor, transmite şi Newsin.
Pogea a mai spus, totodată, că este hotărât să atingă ţinta privind reducerea deficitului bugetar la 2% din produsul intern brut (PIB), de la 5% anul trecut, chiar dacă România se va confrunta cu o încetinire peste aşteptări a creşterii economice, mai scrie Reuters.
"Dacă ne vom confrunta cu dificultăţi în ceea ce priveşte relansarea creşterii economice, iar veniturile nu vor fi la nivelul aşteptărilor noastre, ne vom ajusta cheltuielile pe bunuri, servicii şi personal, pentru a păstra un buget echilibrat", a spus ministrul român de finanţe.
Pogea a reiterat, totodată, data de 2014 ca ţintă pentru adoptarea euro, menţionând că acest aspect va fi inclus în raportul de convergenţă pentru Comisia Europeană (CE).
Antena3.ro

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close