Antena 3 CNN Economic Biz News Portugalia, "taxată" de Fitch cu un rating AA-

Portugalia, "taxată" de Fitch cu un rating AA-

Portugalia, "taxată" de Fitch cu un rating AA-
Sursa foto: portugalia
24 Mar 2010   •   15:38

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat de la "AA" la "AA-" ratingul Portugaliei pentru datoriile în valută şi monedă locală pe termen lung, cu perspectivă negativă, din cauza riscurilor privind finanţele publice, determinate de revenirea economică slabă, scrie Mediafax

Mai mult, Fitch a afirmat la "F1+" calificativul datoriilor Portugaliei pe termen scurt în valută, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

"Un şoc fiscal semnificativ, pe fondul unor slăbiciuni relative macroeconomice şi structurale, a redus bonitatea Portugaliei. Cu toate că statul nu a fost afectat disproporţionat de problemele economice globale, perspectiva revenirii este mai slabă decât în celelalte state din zona euro, ceea ce va crea presiuni asupra finanţelor publice pe termen mediu", a declarat analistul Fitch Douglas Renwich.

Înrăutăţirea ratingului performanţele bugetare scăzute din 2009, când deficitul general guvernametal a fost de 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu proiecţia Fitch de 6,5% din PIB. Această situaţia a amplificat substanţial dificultăţile fiscale pe care guvenul le întâmpină pentru stabilizarea şi reducerea datoriilor pe termen mediu.

Analiştii agenţiei sunt de părere că autorităţile portugheze vor trebui să implementeze măsuri de consolidare începând cu 2011, în urma retragerii, în 2010, a programelor de stimulare fiscală, pentru a atinge ţinta de deficit de 3% din PIB până în 2013.

La baza perspectivei negative a calificativului se află impactul potenţial pe termen mediu al crizei economice de la nivel mondial asupra economiei Portugaliei şi finanţelor publice, pe fondul slăbiciunilor structurale şi gradului ridicat de indatorare în toate sectoarele economiei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: rating Fitch Portugalia
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close