Antena 3 CNN Economic Biz News Premierul Boc acuză că România a primit mai puţini bani decât a dat la UE

Premierul Boc acuză că România a primit mai puţini bani decât a dat la UE

Premierul Boc acuză că România a primit mai puţini bani decât a dat la UE
Sursa foto: premierul emil boc
17 Feb 2009   •   14:41

Premierul Boc a declarat că, de la intrarea în Uniunea Europeană, România a dat mai mulţi bani la bugetul comunitar decât a primit. Cu toate acestea, balanţa nu este chiar atât de pesimistă deşi nivelul de accesare al fondurilor este destul de mic. Din cele 3,1 miliarde de euro din fondurile structurale ale Uniunii Europene la dispoziţia Bucureştiului în 2007 şi 2008, au fost cheltuite circa 176 de milioane, anume 6% din bani, scrie România Liberă.
Cu toate acestea au fost depuse acte care să acopere dublul sumei de accesat, dar procedurile complicate, birocraţia, sau documentaţia incompletă au făcut ca numai 241 de proiecte să fie aprobate, din care 190 să primească şi banii. În acest ritm însă s-ar putea ajunge la pierderea a sute de milioane de euro din bugetul european pentru România, în perrioada 2007-2013.
"Cum a fost posibil ca de doi ani să fim în Uniunea Europeană şi să avem 176 de milioane de euro??, se întreba premierul Emil Boc, care a acuzat ?incompetenţa acelor oameni şi a acelor structuri care au lucrat cu fonduri europene".
Cu toate acestea, statistica arată că în calitate de membru al UE, România a contribuit la fondul european în 2007 cu 1,15 miliarde de euro şi s-au primit 1,56 miliarde de euro. Deşi situaţia pe 2008 nu a fost încă finalizată, cifrele până în noiembrie 2008 arată ca România primise la acel moment cu 1,1 miliarde de euro mai mult decât dăduse pentru bugetul comunitar.
După integrare, în termenul 2007-2013, România trebuie să primească 35 miliarde euro.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close