Antena 3 CNN Economic Biz News Premierul României: ?Nici un român nu plăteşte nici un cent, nici leuţ? pentru banii din acordul cu FMI

Premierul României: ?Nici un român nu plăteşte nici un cent, nici leuţ? pentru banii din acordul cu FMI

Premierul României: ?Nici un român nu plăteşte nici un cent, nici leuţ? pentru banii din acordul cu FMI
Sursa foto: guvernul boc
30 Iul 2009   •   00:30

Premierul Emil Boc a ţinut să îi asigure pe români că nu vor plăti nici un ban din acordul de stand-by de împrumut cu FMI, adoptat în Guvern. Acesta arăta că împrumutul de 13 miliarde de euro pe care România l-a contractat de la FMI, va merge în integralitate la Banca Naţională a României, pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării.
?Aş vrea ca toţi să înţeleagă un lucru foarte simplu: aceşti bani nu ajung la ministerul Finanţelor sau la vreun ministru al Guvernului României. Aceştia bani nu sunt utilizaţi pentru proiecte de infrastructură, cheltuieli de personal sau altceva. Pur şi simplu, aceşti bani nu sunt văzuţi de către ministerul Finanţelor sau de către Guvernul României. Ei merg doar la BNR, pentru consolidarea rezervelor valutare, astfel încât BNR să poată diminua rezervele minime obligatorii ? de la 40% cât sunt acum - spre 3%, când vom ajunge să aderăm la moneda euro pentru a îndeplini această cerinţă.
Cu alte cuvinte, şi returnarea împrumutului îi aparţine BNR. Şi vreau să fiu iarăşi foarte clar: Nici un român nu plăteşte nici un cent, nici leuţ dobândă pentru banii pe care îi returnează BNR la FMI, pentru că tot BNR îi împrumută pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării, în condiţiile în care ei îşi diminuează rezervele minime obligatorii. Au această sumă de bani să compenseze rezervele valutare şi tot ei, evident, în aceste condiţii, returnează banii către FMI?, a precizat premierul.

Acesta sublinia că din cei 20 de miliarde de euro despre care s-a vorbit ca împrumut de la FMI, Guvernul va lua suma de 5 miliarde de euro. ?Aceşti bani vin de la Comisia Europeană în diverse tranşe şi prima tranşă de 1,5 miliarde dec euro a ajuns în România. Mai urmează să primim pe parcursul celor doi ani încă 3,5 miliarde de euro. Aceşti bani sunt utilizaţi de către Guvernul României pentru lucrări de infrastructură, pentru susţinerea deficitului bugetar, potrivit aprobării Parlamentului. Aceşti bani îi returnează, deci, ministerul Finanţelor în doi ani de zile: 5 miliarde de euro?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close