Antena 3 CNN Economic Biz News Preşedintele Băncii Centrale Europene: În Europa există semne ale unei stabilizări economice

Preşedintele Băncii Centrale Europene: În Europa există semne ale unei stabilizări economice

Preşedintele Băncii Centrale Europene: În Europa există semne ale unei stabilizări economice
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
19 Ian 2012   •   18:08

În Europa există semne incipiente că economia se stabilizează şi pieţele monetare revin la viaţă, a declarat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de Reuters. Totuşi, preşedintele BCE a avertizat că situaţia ar putea evolua şi către o agravare a crizei datoriilor suverane.

"Vedem o încetinire a ciclului de afaceri, cu puternice riscuri negative. Vedem şi nişte semne incipiente (...) dar trebuie să fiu foarte precaut aici (...) ale unei stabilizări a activităţii economice la niveluri scăzute. Totul este supus riscului, aşa că situaţia se poate înrăutăţi", a spus Draghi într-o conferinţe de presă organizată la Abu Dhabi după o întâlnire, care se desfăşoară periodic, între bancheri din Europa şi din zona Golfului.
   
BCE este "destul de mulţumită" de rezultatele măsurii fără precedent luată în decembrie de a împrumuta lichidităţi de aproape 500 de miliarde de euro băncilor pe trei ani, care a fost urmată de reluarea parţială a tranzacţiilor pe piaţa interbancară.
   
"Cred că pe ansamblu această măsură a evitat o criză serioasă de finanţare pentru băncile europene", a afirmat şeful BCE.
   
Economiştii consultaţi de Reuters săptămâna trecută au estimat o contracţie de 0,3% pentru zona euro în acest an, în timp ce în urmă cu trei luni anticipau o creştere de 0,9%.
   
Draghi a insistat, însă, că Europa va fi "într-o formă mai bună" în acest an faţă de anul trecut, ca urmare a progreselor în ceea ce priveşte disciplina fiscală şi reformarea economiilor statelor membre pentru a le face mai eficiente.
   

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close