Antena 3 CNN Economic Biz News Preşedintele BCE: Criza a devenit sistemică. Europa trebuie să acţioneze la unison pentru a evita un dezastru

Preşedintele BCE: Criza a devenit sistemică. Europa trebuie să acţioneze la unison pentru a evita un dezastru

Preşedintele BCE: Criza a devenit sistemică. Europa trebuie să acţioneze la unison pentru a evita un dezastru
Sursa foto: Foto: EPA/ INTACT Images
11 Oct 2011   •   18:39
Criza datoriilor de stat din zona euro a devenit "sistemică" şi Europa trebuie să acţioneze la unison pentru a evita un dezastru, a declarat marţi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, informează Reuters. Preşedintele BCE a avertizat că "nu mai este timp de pierdut".

Oficialul a adăugat că economia reală a devenit vulnerabilă la riscuri tot mai grave odată cu intrarea băncilor europene într-o zonă periculoasă.

Trichet a arătat că Fondul European de Stabilitate Financiară ar trebui să devină cât mai flexibil, însă fără implicarea BCE în finanţarea acestuia.

"În ultimele trei săptămâni, situaţia a continuat să fie tot mai gravă. Criza este sistemică şi trebuie atacată decisiv. Gradul ridicat de interconectare din sistemul financiar al UE a condus la creşterea rapidă a riscului de contagiune semnificativă. Ameninţă stabilitatea financiară în UE ca întreg şi afectează economia reală în Europa şi dincolo de graniţele ei", a declarat Trichet în faţa Comisiei de Economie şi Politică Monetară din Parlamentul European.

Trichet a cerut guvernelor şi autorităţilor europene să acţioneze împreună pentru a rezolva criza, adăugând că orice întârziere ar fi dezastruoasă.

"Este urgent ca toate autorităţile să acţioneze la unison, cu un angajament total de apărare a stabilităţii financiare", a arătat oficialul.

Trichet este de asemenea preşedinte al Consiliului European de Stabilitate Financiară, organizaţie care are rolul de a supraveghea sistemul financiar european şi a atrage atenţia asupra problemelor care apar, pentru a fi abordate mai rapid de către autorităţile relevante.

Instituţia "nu are dinţi", însă poate "face gălăgie" dacă nu este mulţumită de reacţiile autorităţilor.

Trichet a cerut o decizie clară privind recapitalizarea băncilor, subliniind că "nu este timp de pierdut.
 

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close