Antena 3 CNN Economic Biz News Preţul bumbacului s-a dublat, din cauza recoltei reduse. Vezi cu cât s-au scumpit produsele

Preţul bumbacului s-a dublat, din cauza recoltei reduse. Vezi cu cât s-au scumpit produsele

Preţul bumbacului s-a dublat, din cauza recoltei reduse. Vezi cu cât s-au scumpit produsele
Sursa foto: Foto: emm.ro
de M.Z.    |    11 Sep 2011   •   22:53

Se tot scumpeşte bumbacul şi, odată cu el, şi hainele produse din acest material. Preţul materiei prime s-a dublat în ultimul an, iar tricourile, şosetele şi lenjeria costă deja mai mult. Şi se vor scumpi în continuare, anunţă producătorii.

În ultimul an, preţul acestor produse din bumbac s-a mărit cu 50%. Şi asta din cauza recoltei slabe de bumbac din 2010.

"O şosetă care înainte costa 3,20 lei, la un moment dat poate să ajungă la 4,5 lei sau 5 lei, depinde de compoziţia şosetei respective", spune Monica Ordeanu, director de marketing la o firmă producătoare de şosete.

Şi acestea sunt preţuri de producător. În magazine, aceeaşi pereche de şosete poate costa chiar şi 7 lei.

În acelaşi ritm, s-a scumpit şi lenjeria de corp, dar şi cea de pat. Un set complet, din bumbac 100%, costă în jur de 280 de lei. Din această cauză, din ce în ce mai mulţi români aleg varianta cu materiale sintetice, în locul celor naturale, pentru că acestea din urmă s-au scumpit foarte mult. Îmbrăcămintea care conţine bumbac într-un procent mai mic de 50-60% s-a scumpit cu 5-25%.

Şi veştile proaste nu se opresc aici. Majorările de preţ ar putea continua şi anul viitor. Un kilogram de fibră de bumbac se vinde azi la bursa de la Londra cu 4,2 dolari.

"Criza externă care se anunţă acum va duce în 2012 la o majorare a preţului", atrage atenţia Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară.

 




×
Subiecte în articol: haine scumpire sosete
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close