Antena 3 CNN Economic Biz News Preţul petrolului a înregistrat o scădere de 12%, cea mai mare din ultimii şapte ani

Preţul petrolului a înregistrat o scădere de 12%, cea mai mare din ultimii şapte ani

Preţul petrolului a înregistrat o scădere de 12%, cea mai mare din ultimii şapte ani
08 Ian 2009   •   14:02

Preţul petrolului este în cădere liberă. La sfârşitul zilei de miercuri preţul petrolului înregistrase o scădere de 12%, la aproximativ 42 de dolari pe baril. Acesta este cel mai mare declin din ultimii şapte ani şi trei luni, după ce datele oficiale ale guvernului SUA au arătat majorarea peste aşteptări a stocurilor de ţiţei, informează Reuters.
Potrivit autorităţilor americane, stocurile de petrol au crescut cu 6,7 milioane de barili, de şapte ori mai mult decât estimările analiştilor, de 900.000 de barili.
Preţul ţiţeiului destinat pieţei americane s-a stabilizat la 42,63 de dolari pe baril, fiind cu 5,95 de dolari ma ieftin. Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la bursa londoneză, s-a situat la 45,86 de dolari pe baril, după ce înregistrat o scădere cu 4,67 de dolari.
Amanda Kurzendoerfer, analist pentru piaţa materiilor prime la Summit Energy, a declarat: "Am avut acumulări în toate categoriile. Cred că este vorba despre o confirmare a existenţei unei cereri slabe. De fiecare dată când piaţa are o confirmare fizică a acestei tendinţe în creşterea stocurilor, acesta nu este decât un alt motiv pentru ca preţul ţiţeiului să scadă şi mai mult".
În ultima lună, cererea de petrol în SUA a coborât cu 2,9% în comparaţie cu nivelurile înregistrate anul trecut.
În prezent, barilul de petrol se tranzacţionează cu aproximativ 100 de dolari sub recordul istoric de peste 147 dolari atins la mijlocul lunii iulie a anului trecut. Prăbuşirea preţurilor este un efect al Criza financiară şi recesiunea marilor economii au stat la bazaau scăderii puternice a cererii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pretul petrolului baril
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close